Slovenija
17 ogledov

Vrtiljak predsednikov zbora

Lista Gregorja Viranta Anže Petkovšek
Parlament. Danes prvič zaseda novi sklic, a še ni jasno, kdo bo predsednik.

Prvi razkrivamo podrobnosti koalicijske pogodbe. Najverjetnejši novi mandatar, predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, bi imel 11 ministrstev. Med njimi tudi tri zanimiva, smo izvedeli neuradno: ministrstvo za konkurenčnost, ministrstvo za življenjsko okolje in ministrstvo za ustvarjalnost. Kaj točno naj bi ta ministrstva počela, še ni jasno, pravijo naši viri.

Trije potencialni kandidati

Čeprav Jankoviću z njegovo listo še ni uspelo sestaviti koalicije, so bili do včeraj zvečer “na mizi” kar trije potencialni kandidati za mesto predsednika državnega zbora (DZ): SD so predlagali Boruta Pahorja, Pozitivna Slovenija Mašo Kociper, Karl Erjavec (Desus) pa se je za to mesto ponujal že ob začetku koalicijskih pogajanj.

Nezadovoljni Virant

Gregorja Viranta in njegovo državljansko listo moti, da koalicija sploh še ni oblikovana, ukvarja pa se z vprašanjem predsednika DZ. “Veliko lažje bi bilo odločati, če bi imeli vsaj konture koalicijske pogodbe,” je po sestanku pri Jankoviću včeraj dejal Virant.

Pozitivna Slovenija pa skupnega jezika ni našla niti z SD. Ti namreč predlagajo Pahorja, Patrick Vlačič pa je na to temo včeraj zvečer želel tudi sestanek z Jankovićem, a je ta dejal, da o umiku kandidature ne bodo razpravljali. Jankovićevi sicer predlagajo pravnico Mašo Kociper, SD pa v vsakem primeru ponujajo tri “funkcije”: bodisi dve ministrstvi in mesto predsednika DZ bodisi tri ministrstva. Kociprova pa se Jankoviću zdi primerna kandidatka, saj bi parlament pri velikem deležu žensk vodila izobražena ženska.

Včeraj z vsemi, razen s SDS

Janković je včeraj vodil pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami, razen z SDS. V prvem delu naj bi se z vsemi pogovarjali o osnutku koalicijske pogodbe, pogovore pa je označil za dobre. O tem očitno ni najbolj prepričan Virant, ki je dejal, da “ne more reči, da so kakorkoli bliže koaliciji”. V svojih napovedih o delitvi ministrstev Janković še vedno omenja SLS, čeprav se njen predsednik Radovan Žerjav večino časa nagiba k opoziciji.

Komentarjev 2
  • mia 08:42 21.december 2011.

    kje so kompromisi in kdaj bo vodstvo naše države začelo delati v našo in ne lastno korist?

  • Dongjang 08:31 21.december 2011.

    Ha ha - ministrstvo za ustvarjanje.....What? Že samo zato,da se je nehal kezit,kot idiot,se je splačalo imeti predčasne volitve in dokončno bankrotirati..