Slovenija
18 ogledov

Vrtoglava kazen za Berlusconija

Škandali se kar vrstijo. (Foto: AFP) Žurnal24 main
Italijanski premier Silvio Berlusconi mora zaradi korupcije, ki si jo je njegovo podjetje Fininvest privoščilo leta 1990 v bitki za prevzem založniškega podjetja Mondadori, plačati 750 milijonov evrov.

Sodišče v Milanu je sklenilo, da je Berlusconi kot prvi mož Fininvesta soodgovoren za nezakonit prevzem Mondadorija. Poleg tega je Fininvestu naložilo 750 milijonov evrov odškodnine, ki jo mora plačati tekmecu pri prevzemu, holdingu CIR.

Tega vodi Berlusconijev veliki tekmec Carlo De Benedetti. Del njegovega imperija je tudi dnevnik La Repubblica, ki se je lotil pisanja o zasebnem življenju italijanskega premierja in razkril nekaj žgečkljivih spolnih škandalov.

Atomska bomba
Iz Fininvest so sporočili, da bodo zahtevali zadržanje izvršbe sodne odločbe, medtem ko se bodo pritožili na razsodbo. Ta je po njihovem mnenju krivična. Časnik Il Giornale, ki je v lasti Berlusconijeve družine, je kazen označil za "atomsko bombo" ki bo "Fininvest vrgla na kolena".

Leta 2007 so prekinili sojenje Berlusconiju zaradi korupcije v Fininvestu, saj so obtožbe zastarale. Njegovega nekdanjega odvetnika Cesareja Previta pa so obsodili, ker je leta 1991 podkupil sodnika, da je v bitki s holdingom CIR razsodil v korist Fininvesta.

Ustavno sodišče o imuniteti
Italijansko ustavno sodišče naj bi ta teden razsodilo o lani sprejetem zakonu, ki je Berlusconiju kot predsedniku vlade podelil imuniteto pred sodnim pregonom.

Tako se je letos izognil sojenju, v katerem je bil britanski odvetnik David Mills obsojen, ker je prejel 600 tisoč ameriških dolarjev podkupnine, da je leta 1997 lažno pričal in tako zaščitil Berluconija in Fininvest.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.