Slovenija
13 ogledov

Vrtoglave cene predpakirane solate

Solata Shutterstock
Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so testirali predpakirane, očiščene in oprane solatnice. Kar se tiče higiene in varnosti sta bili dobri, šepajo pa pri senzoričnem delu, še bolj pa pri cenah.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so testirali 11 vzrcev predpakiranih, očiščenih solatnic, pri katerih embalažo le odpremo, preložimo vsebino, po želji zabelimo in pojemo.

"Če je bilo le mogoče, smo izbrali vzorce z daljšim rokom uporabnosti. Preverili smo senzorične lastnosti vzorcev, označbe in morebitno prisotnost bakterij ter seveda popisali cene," je dejala   Tanja Pajk Žontar iz Zveze potrošnikov Slovenije.

Ugotovili so, da so bili vsi vzorci kar se tiče higiene in varnosti  dobri.  Skupina senzoričnih preizkuševalcev je pri vzorcih še isti dan, ko so bili kupljeni, preverila barvo, videz, vonj in zaznavo v ustih – tukaj pa so bili rezultati nekoliko slabši. Po trije vzorci so dobili oceno zelo dobro in dobro, štirje povprečno, en vzorec pa jo je odnesel z minusom. "Glavni razlogi za zmanjšanje senzorične ocene so bili predvsem porjavelost na rezih, uveli in porjaveli listi, neznačilen vonj (po zatohlem, po acetaldehidu) in slaba očiščenost zelenjave (prisotnost koreninic)," je dejala Pjak Žontarjeva.

Zabeljene cene

Pri ZPS pa opozarjajo, da so cene teh solatnic zelo visoke. "Za vzorce smo odšteli od 3,6 pa do 18,4 evra za kilogram, torej v povprečju več kot 10 evrov za kilogram, medtem ko bi za kilogram podobnih neočiščenih solatnic odšteli v povprečju 3,9 evra, torej bistveno manj," je še izpostavila Pajk Žontarjeva.

Komentarjev 4
  • KOJAK 19:09 13.februar 2014.

    Jaz bi v tem primeru pomislil: Hvalabogu, če je mesni dodatek potem ni obdelano s toliko kemikalijami.

  • KOJAK 19:09 13.februar 2014.

    Jaz bi v tem primeru pomislil: Hvalabogu, če je mesni dodatek potem ni obdelano s toliko kemikalijami.

  • texpower007 18:29 13.februar 2014.

    tu ne vidim nič spornega, razen če si dobil svinjino in si musliman