Slovenija
34 ogledov

Vrtoglavi padec cen stanovanj

Stanovanjski blok Saša Despot
Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so po podatkih Sursa padle na raven, kakršno so imele ob koncu leta 2006.

Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v zadnjem četrtletju lani povprečno za 3,5 odstotka nižje kot v tretjem četrtletju 2012. Na letni ravni so se cene znižale za kar 8,8 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada (Surs).

V zadnjem četrtletju so se cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš glede na predhodno četrtletje povprečno znižale za 5,7 odstotka. "Gibanje cen novih stanovanj je bilo v četrtem četrtletju 2012 povsem nasprotno gibanju cen novozgrajenih družinskih hiš. Te so se, čeprav je bilo prodanih komaj 48 enot, podražile za šest odstotkov, tako je bil povsem izničen padec teh cen v predhodnem, 3. četrtletju 2012," na svoji spletni strani poroča Surs.

Najbolj so se pocenila novozgrajena stanovanja

Občutno, kar za 8,4 odstotka, so se glede na predhodno četrtletje znižale cene novih stanovanj. Na letni ravni pa so cene novih stanovanj izgubile kar 16,5 odstotka vrednosti. Med vsemi vrstami stanovanjskih nepremičnin so nova stanovanja izgubila na letni ravni največ vrednosti in s tem dosegla najnižjo izmerjeno raven; ta je nižja od začetne ravni z začetka leta 2007, ko je Surs začel spremljati cene novih stanovanj.

Rekordno nizko število nakupov novih stanovanj

Rekordno nizko je bilo tudi število nakupov novih stanovanj, ki so jih opravila gospodinjstva na trgu, le 135.

Na trgu je lastnika zamenjalo še 163 novih stanovanj, ki jih je od investitorjev odkupil Stanovanjski sklad Republike Slovenije. A Surs teh nakupov ni upošteval v izračunih, štejejo namreč le nakupi gospodinjstev, sicer bi bil padec cen novozgrajenih stanovanj še večji.

Znižale so se tudi cene rabljenih stanovanj in hiš

Cene rabljenih stanovanj in družinskih hiš pa so v zadnjem četrtletju glede na prejšnjega padle v povprečju za 2,3 odstotka.

Cene družinskih hiš so se znižale za 3,4 odstotka, rabljenih stanovanj v Ljubljani za 1,6 odstotka, zunaj Ljubljane in v preostali Sloveniji pa za dva odstotka. "S postopnim padanjem so cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin že zdrsnile na raven, kakršno so imele ob koncu leta 2006, to je tik pred letom 2007, letom najvišjih stopenj rasti cen nepremični," ugotavljajo na Sursu.

Analitik: Eden ključnih razlogov je recesija

Eden ključnih razlogov za padanje cen nepremičnin je recesija, v kateri se znova nahajamo, podatke ocenjuje vodilni analitik na spletnem portalu Finančni trgi Luka Gubo. "Nižja gospodarska aktivnost pomeni višjo brezposelnost in manjšo rast plač v javnem in zasebnem sektorju, kar niža povpraševanje po nepremičninah," pojasnjuje sogovornik.

Dodatno pa po njegovih besedah banke same sebi delajo škodo, saj želijo odprodati nepremičnine, ki so jih zasegle neplačnikom, po čim višji ceni. Pri tem pa ne kreditirajo gospodinjstev, da bi si te nepremičnine lahko privoščila. "Hipotekarni krediti so postali vse težje dostopni povprečni družini, saj je slovenski bančni sistem v krču. Zlata leta kreditiranja so že zdavnaj mimo, posledice pa sedaj nosimo vsi," opozarja Gubo.

V prihodnje pričakuje, da bo promet z nepremičninami ostal omejen. "Vendar se obetajo boljši časi, če se bilance bank očisti ali s slabo banko ali na kakšen drug način," meni. Cene bodo do takrat še upadale, predvsem zaradi prepričanja ljudi, da se bo to zgodilo. "Posledično namreč zaradi tega prepričanja zavlačujejo z nakupom, medtem ko prodajalci poskušajo čim prej prodati," je še dodal.


Komentarjev 4
  • mihatirs 19:55 06.marec 2013.

    Ko bojo pod 1000e/m^2 bom pa začel premišljevat, do takrat pa niti podrazno!!

  • mph 16:58 06.marec 2013.

    "Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin so po podatkih Sursa padle na raven, kakršno so imele ob koncu leta 2006.". Ja, takrat pa so bile poštene. :-)

  • saramara 16:57 06.marec 2013.

    Dokler ne bodo padle na tako raven, da si jih bomo lahko tudi "navadni" drzavljani privoscili, mi cisto nic ne pomaga podatek, da so na ceni iz leta 2006. To pomeni le to, da so tudi leta 2006 bile cene prenapihnjene.