Slovenija
21 ogledov

Vsa pomoč v pol leta

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada: Prizadeti bodo dobili pomoč v petih, šestih mesecih. Denar iz naslova humanitarne pomoči prej.

Po podatkih, ki jih je na današnji tiskovni konferenci po seji vlade razkril Uroš Krek, državni sekretar na obrambnem ministrstvu, je bilo oziroma je še vedno ogroženih in poškodovanih preko osem tisoč različnih objektov in 11.500 ljudi.

Po njegovih besedah je trenutno na delu več kot 120 komisij, ki ocenjujejo škodo. Ta naj bi bila zbrana in pripravljena v enem mesecu in na njihovi podlagi bodo lahko razdelili 18 milijonov, ki so namenjeni za potrebe odprave škode po zadnji ujmi.

Premier Pahor je na začetku konference izrazil zadovoljstvo ob dovolj hitrem odzivu vlade. Zahvalil se je slovenski policiji, vojski, zlasti pa civilni zaščiti, gasilcem in ostalim prostovoljcem, ki so priskočili na pomoč. Hkrati je izrazil sočutje svojcem žrtev poplav in z zadovoljstvom menil, da je bila vlada na ujmo pripravljena že v petek ter da je v pripravljenosti tudi pred novim koncem tedna, ko so spet napovedane padavine.

Prizadeti lahko državni denar pričakujejo v petih, šestih mesecih. "Potrebujemo od dva do dva meseca in pol. Treba je upoštevati tudi možnosti pritožbenih rokov. Hitimo, kolikor se da,“ je bilo zagotovljeno na tiskovni konferenci po seji vlade.

Okoljski minister Roko Žarnić je izpostavil, da pri tem ne govorimo o humanitarni pomoči, ki bo preko socialnih centrov in ostalih združenj seveda razdeljena prej.

"Slovenska vlada si ne sme za cilj zadati le sanacije te nesreče, pač pa mora – če je to mogoče – sanirati tudi vzroke, da do takih vzrokov ne bo prihajalo,“ je izpostavil Pahor in pri tem omenil, da bo v kratkem obiskal ministrstvo za okolje in prostor. Tam naj bi preučili nabor ukrepov in investicij države v infrastrukturo slovenskih pretokov, da bi bili ti prepustnejši. Glede vodotokov je minister Žarnić napovedal pregled čiščenja strug s strani koncesionarjev, kjer naj bi preučili, ali je prišlo do težav in napak.

Ob vprašanju gradnje na poplavnih območjih je minister Žarnić povedal, da bo treba za območja, kjer se želi graditi, pripraviti poplavne karte, na podlagi katerih se bodo med drugim izdajala gradbena dovoljenja. "Kot veste, je izdajanje gradbenih dovoljenj v pristojnosti občin in upravnih enot,“ je še povedal minister.

Pregled možnih ukrepov za odpravo posledic poplav je pripravilo tudi gospodarsko ministrstvo. "Za začetek bomo preko slovenskega podjetniškega sklada po načelu de minimis dodeljevali pomoč za sanacijo škode v poslovanju. Prva plačila iz tega naslova bodo lahko že decembra ali celo že prej. Odvisno, kako hitro bodo podjetja ocenila škodo in prinesla dokazila,“ je povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radič in napovedala tudi garancije za posojila za investicije in odpravo škode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.