Slovenija
28 ogledov

"Vsaj en dan naj bo mir"

Ministrstvo za kulturo hrupa na gradbišču in morebitnih pritožb ni komentiralo, Žurnal24 main
Hrup in prah. Gradnja muzeja sodobne umetnosti moti bližnje sosede.

Ljubljana. Na Metelkovi ulici 22 gradijo muzej sodobne umetnosti, ki ga bodo končali predvidoma marca prihodnje leto. “Ta hrup in prah nam gresta počasi na živce,” se je pritožila bralka, ki stanuje v bližini. Po njenih besedah zaradi prahu ne morejo odpirati oken, hrupno pa je tudi ob nedeljah in praznikih ter včasih tudi do 23. ure. “Naj nam vendar privoščijo vsaj en dan v tednu mir in počitek!” je dejala.

“Ministrstvo za kulturu (MK) je sklenilo pogodbo za izvedbo del z Gradbenim podjetjem Grosuplje (GPG), ki je s tem prevzelo tudi odgovornost za dogajanje na gradbišču,” so nas z MK usmerili na GPG. Tja smo že v sredo naslovili nekaj vprašanj, ob včerajšnjem klicu pa so nam povedali le, da “direktorja ves teden ne bo, pa tudi tajnica pride šele v četrtek”.

Evropska sredstva
Delovanje.
Muzej sodobne umetnosti bo deloval v sestavi Moderne galerije.
Investicija. Vrednost investicije (gradbena, obrtniška in inštalacijska dela) je 4,7 milijona evrov, pravijo na kulturnem ministrstvu in dodajajo, da gre za sredstva iz evropskih strukturnih skladov.

 

Policija nima evidence
Evidence prijav za kršitve na posameznih gradbiščih ne vodimo,” so nam povedali na Policijski upravi Ljubljana, kjer smo preverjali, ali so okoliški prebivalci zaradi hrupa klicali tudi policijo. Ob prijavi sicer policisti na gradbišču preverijo, ali imajo dovoljenje za delo ponoči, ki ga izda upravna enota – če ga nimajo, ukrepajo v skladu z zakonom o varstvu javnega reda in miru (najvišja globa je 600 tisoč evrov) in o ugotovitvah obvestijo okoljski inšpektorat.

Glasba iz kavarne SEM
Bralko pa že zdaj skrbi tudi poletje, saj naj bi stanovalce z glasbo iz kavarne SEM “posiljevali” tudi do 3. ure.

Kavarna ima obratovalni čas od 7.30 do 1. ure, ob petkih in sobotah pa do 2. ure ponoči, pravi Bojana Rogelj Škafar, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja (SEM).

Glasbo predvajajo le v notranjih prostorih, za lanske poletne prireditve na ploščadi so pridobili dovoljenja, živa kavarniška glasba pa se od septembra do maja odvija ob sredah od 21. do 24. ure. “Poleti torej glasbenih dogodkov, ki bi lahko bili moteči, v kavarni ali celo pred njo ni bilo, niti niso načrtovani,” je razložila Rogelj Škafarjeva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.