Slovenija
59 ogledov

Vsaj polovico ceneje

Celotni stroški celotne vgradnje črpalke se začnejo pri okoli pet tisoč evrih (b Žurnal24 main
Toplotne črpalke. Pri ogrevanju privarčujete do okoli 60 odstotkov na leto.
Izkoristite ekosklad
Razpis. Na spletni strani Ekosklad.si lahko najdete aktualen razpis za pridobitev nepovratnih sredstev pri vgradnji toplotne črpalke. Nepovratna finančna spodbuda znaša 25 odstotkov stroškov naložbe.

Na spletni strani Ekosklad.si lahko najdete aktualen razpis za pridobitev nepovratnih sredstev pri vgradnji toplotne črpalke. Nepovratna finančna spodbuda znaša 25 odstotkov stroškov naložbe.

Strošek. Letne stroške ogrevanja je z uporabo toplotne črpalke mogoče znižati tudi za okoli 60 odstotkov, odvisno od velikosti in izoliranosti ogrevanega objekta ter od vrste ogrevanja, ki ga že imate v objektu, navajajo študije učinkovitosti toplotnih črpalk.

Podobno navajajo tudi pri podjetju TSK, saj toplotna črpalka od 60 do 80 odstotkov energije pridobi iz okolja.

Strošek odvisen od moči
“Letni strošek ogrevanja pri toplotnih črpalkah okvirno predstavlja strošek električne energije, ki jo porabite za poganjanje toplotne črpalke,” pojasni Kristina Soklič iz podjetja Eko-Sis. “Toplotna črpalka za svoje delovanje namreč potrebuje elektriko za pogon kompresorja,” doda. Tako je letni strošek ogrevanja s toplotno črpalko v prvi vrsti odvisen od moči toplotne črpalke, ki ste jo vgradili v objekt, in posledično od porabljene elektrike.

Različni toplotni izvori
Cena toplotnih črpalk je odvisna od moči črpalke. Pri pooblaščenih prodajalcih se giblje med šestimi in 20 kilovati, odvisno od blagovne znamke črpalke. Na trgu je veliko vrst črpalk, ki imajo različen toplotni izvor; z drugimi besedami: toplotne črpalke lahko različno črpajo toploto za ogrevanje, in sicer iz vode (podtalnice), zraka ali zemlje v okolici objekta.

Od 1.500 do 16.000 evrov
Strošek vgradnje toplotne črpalke za ogrevanje je zelo spremenljiv, saj je v grobem odvisen od velikosti ogrevanih površin ter od vrste in moči toplotne črpalke. Cene se za črpalke gibljejo med okoli 1.500 in 16 tisoč evri, k temu pa je treba prišteti tudi stroške namestitve in materiala. Zraven črpalke je treba imeti še hranilnik toplote oziroma zalogovnik. Cene zalogovnikov so od črpalke do črpalke zelo različne, začnejo se pri okoli 1.200 evrih brez DDV. Namestitev stane v povprečju okoli tisoč evrov, porabljen material pa od 500 do okoli tisoč evrov in več.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.