Slovenija
19 ogledov

Vsaj stotim grozi rušenje

Mestni inšpektorji so na objekte vrtičkarjev v Črnučah obesili 450 pozivov, vend Žurnal24 main
Danes se začenja odstranjevanje vrtičkov na levem bregu Save, stroške pa bodo krili imetniki.
 

100

(najmanj) vrtičkov oziroma nezakonitih gradenj bo začela odstranjevati državna gradbena inšpekcija.

Danes bodo delavci začeli podirati nezakonito postavljene objekte na levem, črnuškem bregu Save, med Črnuškim mostom in Štajersko vpadnico, je zagotovil ljubljanski župan Zoran Janković. Z Inšpektorata RS za okolje in prostor (Irsop) pa so sporočili, da točnega datuma odstranjevanja nelegalnih objektov ne bodo objavili.

Gre za več kot sto objektov, so še sporočili z Irsopa. Postavljeni so na petih parcelah v skupni velikosti več kot šestnajst hektarjev. Odločba, ki se nanaša na vse objekte na zemljiščih, označenih kot družbena lastnina v splošni rabi, je že pravnomočna, prav tako sklep o dovolitvi izvršbe. Pritožbe zato niso več mogoče, je še dodala Helena Lovše Vrhovec, tiskovna predstavnica Irsopa.

 

V odločbi zajete nezakonite gradnje, ne vrtički

Objekti. Odločba inšpektorata se nanaša na nezakonito postavljene objekte večjih dimenzij s temelji ali na betonskih ploščah, del jih presega višinski gabarit.

Vrtički. Manjši objekti, ki bodo sicer dovoljeni na vrtičkarskih območjih, opredeljenih v prostorskih načrtih MOL, v odločbi niso zajeti. Ti so lahko veliki 2,5 krat 2,5 metra, pritlični in leseni, ograjeni zgolj z živo mejo in z upravnimi dovoljenji.

Kot je razvidno iz spletnega katastra stavb, gre na petih parcelah za objekte, velike najmanj šest pa tudi do skoraj sedemdeset kvadratnih metrov, v povprečju so veliki med deset in dvajset kvadratnih metrov in nimajo naslovov.

Nezakonito postavljeni objekti na parcelah v lasti MOL pa bodo obravnavani v drugi odločbi. Župan Janković je že napovedal spoštovanje te odločbe in odstranjevanje objektov na zemljiščih MOL.

Poziv vrtičkarjem
V sobotnem Delu je ljubljanska enota Irsopa izdala obvestilo inšpekcijskim zavezancem na območju vrtičkov za Savo, in sicer da je bila izdana odločba, da morajo nezakonito zgrajene objekte odstraniti v sedmih dneh po njeni objavi. Rok za odstranitev je bil 1. 9. Izvršbo bo nadaljevalo pooblaščeno podjetje inšpektorata glede na obvestilo po današnjem dnevu. Stroške prevoza, odlaganja gradbenih materialov in druge z izvršbo povezane stroške bodo plačali imetniki objektov, dodajajo na Irsopu.

Odziv vrtičkarjev
V Društvu vrtičkarjev Ljubljana, kjer so združeni lastniki objektov za Savo, so povedali, da poskušajo že ves teden pridobiti inšpekcijske odločbe, saj noben vrtičkar ni prejel nobene odločbe. Ta je bila objavljena, kot izhaja iz odločbe, na spletni strani inšpektorata in na portalu e-uprave.

Podpredsednica društva Marina Dolinar je povedala, da je inšpektorica Tanja Vrljen dejala, da je bila odločba izdana zoper "neznane investitorje na navedenih parcelah". Predsednik društva Marko Hodnik pa je povedal, da se trenutno posvetujejo s pravnikom in da so "enkrat na upravnem sodišču že dokazali, da postopki niso bili ustrezni".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.