Slovenija
3 ogledov

Vsaj suša nas ni pestila

dežnik Shutterstock
Analiza letošnjega poletja kaže, da po temperaturi zraka ni izstopalo, je bilo po nenavadno glede na padavine in trajanje sončnega obsevanja.

O letošnjem poletju pogosto slišimo, da ga dejansko sploh ni bilo. Na Agenciji RS za okolje (Arso) pa so naredili podrobnejšo analizo podnebnih in vremenskih značilnosti preteklih treh mesecev.

Prvi in edini

Ugotovili so, da nas je prvi in edini vročinski val doletel zgodaj, saj je vročina trajala od 7. do 12. junija, temperatura se kasneje ni več približala 35 stopinjam Celzija, le nekajkrat so se ustavile pri okoli 30 stopinjah. Povprečna temperatura je bila nadpovprečna, vendar opazno nižja kot lani in predlani.

Obstaja tudi pozitivna stran

Poletje je bilo nenavadno glede na količino padavin. "Letošnje poletje je bilo eno izmed redkih v tem stoletju, ko nas ni pestila suša; nekaterim rastlinam je bilo moče celo preveč,“ ugotavljajo na Arsu. To so gotovo najbolj občutili vrtnarji in kmetje, saj je pogost dež omogočal hitro širjenje fitoftore na krompirju, plesni na paradižniku in gnilobe na solatnicah.

Zaradi nestanovitnega vremena tudi ni bilo izrazitega onesnaženja zraka z ozonom. Pogoste padavine so tudi izpirale cvetni prah in tako olajšale  življenje alergikom. So pa vremenske razmere prizadele čebele, saj ni bilo dovolj medečine.

Trend segrevanja se ni ustavil

"Marsikdo bi sklepal, da se je z letošnjim poletjem prekinil niz vročih poletij in se je trend ogrevanja svetovnega ozračja ustavil. A ni tako. V svetovnem merilu je bil junij najtoplejši odkar spremljamo povprečno svetovno temperaturo, torej v zadnjih 134 letih, julij pa je bil četrti najtoplejši,“ pojasnjujejo na Arsu. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.