Slovenija
294 ogledov

Vsak četrti zaposleni aktivno išče novo zaposlitev

slovenija 01.07.10 zavod za zaposlovanje, brezposelni, iskalci dela, oglasna tab Nik Rovan
Skoraj dve tretjini vprašanih bi delovno mesto zamenjali v roku pol leta, ugotavljajo na portalu.

Vsak četrti zaposleni aktivno išče novo zaposlitev, o čemer pa povedo le svojim najbližjim, izhaja iz raziskave karierno-zaposlitvenega portala Moje delo. 80 odstotkov vprašanih svojo zaposlitev ocenjuje kot varno. Skoraj dve tretjini vprašanih bi delovno mesto zamenjali v roku pol leta, ugotavljajo na portalu.

Po anketi, ki jo je za portal Moje delo med 13. in 16. majem izvedlo podjetje Valicon, v njej pa je sodelovalo 640 oseb, glede stanja brezposelnosti vlada zmerni optimizem, ocenjujejo na portalu.

Med vprašanimi jih 41 odstotkov pričakuje, da bo brezposelnost v prihodnjem letu ostala nespremenjena oz. se bo zmanjšala. Pri tem so najbolj optimistični t. i. beli ovratniki, med katerimi jih 46 odstotkov meni, da bo brezposelnost ista oz. manjša, so zapisali v sporočilu za javnost. Po drugi strani 46 odstotkov vprašanih ocenjuje, da se bo brezposelnost povečala.

Velika večina vprašanih, 80 odstotkov, ocenjuje, da je njihovo delovno mesto zelo ali dovolj varno in da je nič oz. zelo malo možnosti, da bi ostali brez trenutne zaposlitve. Da njihovo delovno mesto ni varno in da lahko prej ali slej ostanejo brez službe, meni 17 odstotkov anketirancev.

<ljubljana>04.09.09....iskalec zaposlitve...delo..zaposlitev...brezposelno | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Službo želijo menjati v roku pol leta

Skoraj dve tretjini vprašanih pasivno ali aktivno išče novo zaposlitev, kar po besedah vodje marketinga pri Moje delo Nike Rakonjac kaže na zelo dinamičen trg dela. Četrtina zaposlenih je takšnih, ki aktivno iščejo novo zaposlitev. Iskalci nove zaposlitve o tem sicer ne povedo nikomur oz. zgolj svojim najbližjim.

"Dinamika se bo tudi v prihodnje odražala v tem, da bodo življenjepisi iskalcev zaposlitev vsebovali veliko krajših delovnih razmerij, ki jih delodajalci ne bodo smeli gledati kot izraz nelojalnosti ali nestanovitnosti, temveč kot željo po boljših pogojih za zaposlenega in dejstvo, da je njihov bazen priložnosti večji, kot je bil pred leti in s tem so večje možnosti za nova delovna mesta," je zapisala.

Izmed aktivnih iskalcev nove zaposlitve jih 63 odstotkov pričakuje in želi menjati službo najpozneje v nekaj mesecih, 13 odstotkov pa v roku pol let. To po ugotovitvah portala pomeni, da je med aktivnimi iskalci zaposlitve 76 odstotkov takšnih, ki si želijo zamenjati službo v roku pol leta.

Kot izhaja iz raziskave, so najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na odločitev o zamenjavi službe, pozitivno delovno okolje, bližina delovnega mesta, možnost zaposlitve za nedoločen čas in možnost napredovanja znotraj podjetja.

Za tiste vprašane, ki bodo iskali prvo zaposlitev, je nadpovprečno pomemben fleksibilni delovni čas in možnost osebnega ter strokovnega razvoja, so še izpostavili na portalu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.