Slovenija
5522 ogledov

"Vsak človek je sposoben pozabiti otroka v avtu!"

Otrok v avtu Shutterstock
"Vsakemu se lahko zgodi, da otroka pusti v avtu," opozarja strokovnjak za delovanje možganov.

Večina staršev je prepričanih, da se jim nikoli ne more zgoditi, da bi pozabili otroka v avtu. "Vsak človek je sposoben pozabiti otroka v avtu," pa pravi David Diamond, profesor psihologije na Univerzi Južne Floride, ki se že več let ukvarja s tako imenovanim "sindromom pozabljenega dojenčka".

Možganski center, ki deluje na podzavestni ravni

"Vsi smo že doživeli, da smo imeli neki načrt, potem pa smo ta načrt pozabili dokončati," je za portal US News dejal Diamond. Veliko vlogo pri tem ima možganski center, ki deluje na podzavestni ravni. To je del možganov, gangliji, ki shranjuje recimo sposobnost vožnje s kolesom, oziroma ljudem omogoča, da delujejo refleksno oziroma "kot, da bi bili na avtopilotu." 

Ta center deluje neodvisno od hipokampusa, dela možganov, ki skrbi za zavest in nove informacije. Hipokampus in frontalni korteks sodelujeta pri načrtovanju prihodnjih dejavnosti in dogodkov. "Sistemi tekmujejo drug proti drugemu," razlaga Diamond. "V primeru, ko se vozite domov, vas vaši bazalni gangliji želijo pripeljati od točke A do točke B in lahko zatrejo vaš hipokampus."

"Možgani ustvarijo lažen spomin, da je otrok že v vrtcu"

"Ljudje pravijo, da se lahko pozabiš ustaviti v trgovini, vendar ne moreš pozabiti, da imaš otroka v avtu.  Razumem ta argument, vendar se z delovanjem možganov ne morete prepirati," pravi Diamond. 

Diamond je opravil tudi več intervjujev s starši, ki so jim umrli otroci, ker so jih pozabili v avtu. Vzorec se je ponavljal. "Ko greste na pot, ki ponavadi ne vključuje tega, da otroka odpeljete v vrtec, se zgodi, da vozite na način avtopilota po običajni poti. Možgani vas peljejo po poti, ki ne vključuje tega, da otroka peljete v vrtec," razlaga. V teh primerih je običajno tudi otrok tih in miren. "Možgani ustvarijo lažen spomin, da je otrok že v vrtcu. Gre za tragične napake v spominu, ki pripeljejo do tega, da pustimo v avtu otroka ali psa. Vsak človek je sposoben pozabiti otroka v avtu v okoliščinah, ko gre za neko rutino."

Od leta 1994 do leta 2017 vso v ZDA zaradi vročinskega udara v avtu umrli 804 otroci. V približno 55 odstotkih teh primerov starš ni vedel, da je otrok v vozilu.

Aplikacija na telefonu ali torba na zadnjem sedežu

Največ otrok je umrlo v zvezni državi Teksas. Sedemmesečnik je umrl, ko je oče pozabil, da je v avtu. V drugem primeru je umrl triletnik, ki se je skril v odklenjen avto in ni mogel ven. 

"Najpomembnejše je, da se starši zavedajo, da se jim to lahko zgodi," je za NBC News dejala Amber Andreasen, direktorica organizacije, ki se ukvarja s pozabljenimi otroki v avtu. Zato predlaga uporabo telefonske aplikacije, ki staršem opozori na otroka v avtu. Drug ukrep je, da na zadnji sedež odložimo aktovko ali neki predmet, ki ga bomo potrebovali. Tako zagotovimo, da bomo odprli zadnja vrata in pogledali na zadnje sedeže. 

Govora je tudi o posebnem zakonu, po katerem bi v avtomobil vgradili vizualne in zvočne signale, ki bi starše opozarjali na otroka na zadnjem sedežu. "To je zelo pomembno, saj si starši ne morejo predstavljati, da bi otroka lahko pozabili v avtu," pravi Andreasen.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

Komentarjev 33
  • Kmodri 12:51 26.junij 2023.

    Uvesti podkožne trackerje za pozabljivce! Ko bo otrok postal polnoleten si lahko da odstraniti sledilno napravo!

  • barbara6 19:01 24.junij 2023.

    Ne, pa se mu ne more. Niti slučajno, niti za minuto.

  • Boschtjan Zupanchich 04:18 24.junij 2023.

    Ja, Samo Vsak BREZBRIŽEN MALOMAREN POKVARJEN ZANIKRN ZLOBEN "človek" (beri Zver) je sposoben kaj takega storiti !!! ! !!!