Slovenija
40 ogledov

"Vsak ima pravico do zasebnosti"

ljubljana07.04.08, sasa zagorc, okrogla miza z naslovom kaksna je veljavnost nas IFP
Protestniki z obiski politikov na domu se kršijo ustavne pravice, pravijo strokovnjaki.

"Gre za poseganje v pravico do zasebnosti. Tudi če si mestni svetnik, imaš pravico, da te nihče ne moti v tvojem bivališču, vendar pa se mora ta oseba počutiti ogroženo," pojasnjuje Saša Zagorc, docent za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Protestniki z obiski mestnih svetnikov na domu stopnjujejo pritisk, zahtevajo odstop vseh mestnih svetnikov in razpis novih volitev tudi za člane mestnega sveta, ne le za župana.

Sami se morajo odzvati

Protestniki, ki obiskujejo mestne svetnike na domu, po megafonu z imenom in priimkom kličejo svetnike in jih pozivajo, naj odstopijo, pred vhodom tolčejo po pokrovkah, odmevali so celo zvoki plinske troblje. Po mnenju Zagorca so to jasni elementi nadlegovanja, osredotočeni na točno določeno osebo, vendar pa mora dotična oseba sama sprožiti postopke, recimo javiti policiji. Zagorc se strinja, da so mestni svetniki kot javne osebe bolj na udaru javnosti, vendar glede tistih dogodkov iz zasebnega življenja, s katerimi se kaže na neverodostojnost javnih izjav in dejanj te osebe. "V svojem domu pa uživajo enako varstvo kot vsi drugi. Imajo pravico do miru in se jih ne sme nadlegovati", pravi Zagorc.

Komentarjev 1
  • Fertel 12:31 12.januar 2013.

    Nekaj ne štima - filmske ipd zvezde niso skorumpirane, ne kradejo državljanom... Ne spravljajo se na naš denar. Zato protestnike še kako podpiram.Če bi že bilo tako - potem bi morali vsakega roparja pustiti toliko časa pri miru, ...prikaži več dokler je v svoji hiši in bi ga policija smela prijeti šele, ko pride na ulico. Če so se odločili biti mestni svetniki, so javne osebe. Pri svojem delu nosijo odgovornost. Zakaj pa niso pošteno delali? Ah ja, oni bi samo politično odgovornost kot Pahor, pa tud če so kradli. Lepo, lepo...