Slovenija
116 ogledov

Vsak mesec na dom 21 milijonov evrov

Saša Despot
Poštarji dostavijo pet odstotkov pokojnin na dom, in sicer skoraj 37 tisoč upokojencem.

Julija ja Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) izplačal 682.699 pokojnin, od tega jih je 95 odstotkov nakazal na bančne račune, pet odstotkov ali 36.839 pa so jih upokojenci dobili s poštno dostavo. Ker je bila povprečna pokojnina aprila 566 evrov, to pomeni, da poštarji vsak mesec na dom dostavijo za okoli 21 milijonov evrov pokojnin.

Pred 15 leti je bilo takih, ki so prejemali pokojnino na dom, 60 tisoč več, pred desetimi leti skoraj 40 tisoč več in pred petimi leti skoraj 20 tisoč več. Zakon še vedno omogoča, da si "novi" upokojenci sami izberejo, ali se jim pokojnina nakaže na osebni račun ali jim jo dostavijo poštarji. Novi praviloma "na vlogi za upokojitev zapišejo podatke o osebnem računu, saj so pred tem na osebni račun prejemali plačo oziroma nadomestilo plače. Posledično je delež nakazil v upadanju," so pojasnili na Zpizu.

Manj ropov

Na policiji ob tem svetujejo upokojencem, naj si iz varnostnih razlogov uredijo, da bodo pokojnine prejemali na osebne bančne račune. V zadnjih letih je sicer manj ropov poštarjev, ki prinašajo pokojnine na dom. K temu "je prav gotovo prispevala Pošta Slovenije, ki je pri prenosu gotovine s strani poštarjev uvedla določene varnostne ukrepe, predvsem pa zmanjšala zneske, ki jih poštarji lahko prenašajo s seboj," so povedali na policiji. Prav tako po podatkih policije ni več ropov starejših občanov, ki prejemajo pokojnine na dom: "Vsekakor pa odsvetujemo hrambo gotovine, predvsem večjih vsot doma v stanovanjih."

Komentarjev 2
  • privat 09:07 20.november 2013.

    samo 21 miljonov?? le koliko jih politika prikrajša???in pravijo da je to strošek..koliko pa nas košta politika ,ki nas samo krade...??Pa noben noče povedati!

  • dragec 11:11 11.avgust 2013.

    Ideja, kako hitro prideš do denarja!