Slovenija
7 ogledov

Vsak mesec štiri evre

slovenija06.02.09....vetrnica...vetrna elektrarna...veter...turbine...foto: isto iStockphoto
Investicije v obnovljive vire energije na ramenih gospodinjstev.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP) načrtuje, da bo za spodbujanje novih naložb na področju obnovljivih virov energije (OVE) v naslednjih štirih letih porabilo 620 milijonov evrov.

Država denar za subvencije zdaj zbira s prispevki odjemalcev elektrike. A vsaj naslednja tri leta jih vlada ne bo zviševala, ker želi razbremeniti industrijo. Denarja za spodbude novih naložb v obnovljive vire pa ni dovolj, zato MZIP predlaga, da bi od naslednjega leta prispevek plačevali tudi končni porabniki fosilnih goriv za ogrevanje. Na ministrstvu ocenjujejo, da bi moralo povprečno gospodinjstvo plačati 4,12 evra.

Sistem se spreminja

Vlada želi preprečiti tudi nenadzorovano naraščanje stroškov iz podporne sheme. Na področju izkoriščanja sončne energije je denimo leta 2009 izplačala manj kot milijon evrov subvencij, lani skoraj 40 milijonov. Država bo zato odslej projekte s področja OVE vsako leto izbirala z razpisi.

"Sistem spodbud je deloval dobro, le ekscese, ki so se pojavljali na dveh področjih, bi morali urediti," poudarja Robert Golob, predsednik uprave Gen-I, in dodaja: "Pri bioplinarnah se ni pravočasno omejilo energenta: ali se lahko uporablja le silaža oziroma ostanki z njiv ali tudi del, ki ga sicer uporabljamo za prehrano. Pri fotovoltaiki so stroški izgradnje zelo hitro padali, cene tako pridobljene elektrike pa so se zelo počasi zniževale."

Komentarjev 11
  • ennanova 12:33 28.november 2013.

    Vzemite si časKo me ljudje sprašujejo, kaj naj naredijo, da se bodo uprli potrošništvu, jim svetujem, naj si vzamejo čas. Zveni trivialno in zlizano, pa vendar je to danes celo revolucionarna drža. Brez take drže smo obsojeni na bedne ...prikaži več iluzije, ki ne prinesejo nikakršnega zadovoljstva in nobene …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1317-vzemite-si-cas

  • smejka 12:31 28.november 2013.

    kaže ,da en lopov minuse deli

  • smejka 12:29 28.november 2013.

    ne dam niti €,da bo ta g***** spet kradla...ko bo nared,potem pa...kradljivci