Slovenija
231 ogledov

Vsak naj izračuna sam

Števec za elektriko Boštjan Tacol
Števci. 
Ali se obrestuje dvotarifni? Splošnega pravila ni.

“Z dvotarifnim števcem je možno privarčevati, če večino opravil postorite v nižji tarifi, torej ponoči in ob koncih tedna. Če torej v tem času opravljate dela, ki so veliki porabniki energije, recimo pranje perila, likanje in pomivanje posode v pomivalnem stroju,” pravi Tomislav Tkalec iz društva za sonaraven razvoj Focus.

Po podatkih Raziskave REUS 2012 kar 70 odstotkov Slovencev – kar je sicer malenkost manj kot lani – plačuje porabljeno električno energijo po dvotarifnem števcu, torej po višji in nižji tarifi. Večina Slovencev tudi uporablja pralni in sušilni stroj v času cenejše tarife, manj kot polovica pa v tem času uporablja tudi pomivalni stroj.

Prihrani se par evrov

Na splošno velja, da bi morali porabiti okrog 70 odstotkov elektrike v nižji tarifi, da bi z nižjo tarifo lahko privarčevali. “Koliko je možno privarčevati, je odvisno od našega distributerja električne energije. Žal pa nekateri operaterji zmanjšujejo razliko v ceni med višjo in nižjo tarifo, recimo Elektro Ljubljana, in razlika ni več opazna. Kjer pa še gre za občutno razliko v ceni, se vsekakor pozna par evrov pri mesečni položnici,” pojasnjuje Tkalec.

Jože Voršič s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru pa opozarja, da splošnega odgovora, ali se obrestuje plačevanje elektrike po dvotarifnem merjenju porabe električne energije, ni. “Vsak naj pri sebi razmisli in izračuna. Študija sicer ni narejena, ampak iz lastnih izkušenj povem, da je odvisno, koliko elektrike porabi uporabnik. Če veliko, potem se izplača,” pravi in dodaja, da dvotarifni števec nič ne pomaga, če ga uporabniki ne upoštevajo.

Komentarjev 7
  • Energetik 22:34 18.oktober 2012.

    NImaš prov!

  • comius 07:47 18.oktober 2012.

    a>(VT-ET)/(VT-MT)=0.26

  • comius 07:46 18.oktober 2012.

    Gledaš drug cenik. Jaz sem gledal napačnega (veljaven od 1.1.2013 za male poslovne odjemalce):http://www.pocenielektrika.si/mpo/poceni-elektrika/cenikSicer po http://www.pocenielektrika.si/poceni-elektrika/cenik je dovolj, da le več kot 26% porabis na MT pa boš na boljšem. Sliši se protislovno, ampak lahko preveriš. če ...prikaži več sem kaj zajebal:a*MT+(1-a)*VT>ETa*(MT-VT)>ET-VTa