Slovenija
13 ogledov

"Vsak nam meče jajca"

Stavkovni odbor je sprejel, da gredo v primeru, če ne bo posluha za njihove zaht Žurnal24 main
DZ obravnaval peticijo policijskega sindikata glede varnosti policistov. Sindikalist Prah poudarja, da so policisti v nekem drugem rangu. V primeru poškodb niso upravičeni do odškodnin, doda.

"Upamo, da se bodo naše zahteve in sklepi, ki smo jih predložili državnemu zboru (DZ), uresničili, sicer bomo nadaljevali z vsemi oblikami sindikalnega boja. Izključena ni niti stavka," je zatrdil Branko Prah, predsednik policijskega sindikata Slovenije. "Gre za stvari, ki se vlečejo že vrsto let in se ne spremenijo v ničemer," doda.

"Zavedamo se problemov"
Državni sekretar MNZ-ju Damjan Lah je dejal, da je v rebalansu proračuna za leto 2010 za zaščitno opremo namenjenih 2,23 milijona evrov, za osebno opremo pa nekaj čez pet milijonov evrov. "V tem mandatu daje ministrstvo veliko prednost temu področju," je zagotovil. Dodal je, da se zavedajo problemov in jih tudi rešujejo.

Prah nadaljuje, da policisti nimajo primernega zavarovanja, kar so po njegovem mnenju dokazale tudi zadnje poškodbe policistov ob študentskih demonstracijah pred parlamentom. "Posebne enote, ki so sodelovale pred parlamentom, imajo ustrezno opremo. V akciji pa so sodelovali tudi policisti, ki te opreme nimajo, ali pa je nezadostna," poudari.

Neupravičeni do odškodnin
V predloženih zahtevah so po besedah Praha opisane rešitve celotnega statusa policistov. "Protest  pred DZ je pokazal, da smo policisti v nekem drugem rangu, saj nam lahko vsak meče jajca in kocke. Policist v takih primerih nima neke pravne zaščite. Od države bomo zahtevali, da se odškodnina za poškodovane nemudoma izplača," dodaja Prah.

Kaj bodo naše družine, če otroci izgubijo očeta ali mamo?
Branko Prah

Policist sicer lahko za poškodbe, ki jih utrpi pri svojem delu, toži državo, vendar pa do neposredne odškodnine s strani države ni upravičen. "Želimo, da se zakonodaja uredi ter da pride do rednega izplačevanja odškodnin. Kje bo država dobila denar, je stvar delodajalca."

"Šele incidenti zagotovijo ustrezno opremo"
Sindikalist zatrdi, da so več let opozarjali na neprimerne neprebojne jopiče, vendar pa se je premaknilo šele po lanskem neljubem dogodku, v katerem sta bila v streljanju na Korytkovi ulici v Ljubljani huje ranjena dva policista. "Po omenjenem incidentu so lahko takoj zagotovili ustrezno opremo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.