Slovenija
64 ogledov

"Vsak normalen človek bi se branil"

Žurnal24 main
Primer s Štajerske: Tudi po trditvah policistov, da je bila nasilna, Alenka Forjan vztraja, da jih ni poškodovala, temveč da so oni poškodovali njo. Danes smo prejeli pojasnila policije.

 

Včeraj smo poročali o primeru Alenke Forjan, ki naj bi utrpela nasilje s strani policistov. Vinko Stojnšek s PU Ljubljana nam je sicer odgovoril, da njene navedbe ne držijo in da se je sama, potem ko so jo identificirali ter seznanili z odredbo, aktivno uprla. Po Stojnškovih trditvah naj bi policiste med upiranjem praskala, ščipala in jih s tem telesno poškodovala. Upoštevala ni niti zakonitih odredb policistov, zaradi česar so ti uporabili prisilna sredstva, še dodaja.

Ko smo jo danes poklicali in seznanili s trditvami policistov, nam je rekla: "Vsak normalen človek bi se branil." Na zahtevo, naj še enkrat podrobno opiše dogajanje, je odvrnila, da ji je policistka "trikrat ali štirikrat" rekla, da mora dati noge narazen. Ko je bila obrnjena v drugo smer, je policistka že vlekla lisice ven, dodaja Forjanova. Ko se je obrnila, so jo zbili na tla. "Potem ne vem, kaj se je dogajalo. Bila sem v nezavesti," pravi. Na vprašanje, ali jih je pred tem, ko so jo zbili na tla, praskala, ščipala ali kako drugače telesno poškodovala, pa odgovarja, da tega ni storila.

Po mojih izkušnjah ima 23-letni policist največ težav z ženskami, grizenjem, ščipanjem, praskanjem − bolj kot z moškimi.
Vinko Stojnšek

Ravnali po načelu sorazmernosti
Poudarja še, da se je vse skupaj zgodilo 300 metrov pred sodiščem, ko je bila že namenjena tja. Kot nam je dejala danes, naj bi bilo zaslišanje ob 8.30, ob 11. uri pa naj bi odšla gledat hčerkin nastop ob koncu šolskega leta − vendar pa so jo policisti na prostost spustili ravno ob 11. uri, tako da je nastop zamudila.

"Policisti so izvajali pooblastila, oni so morali tako ravnati. Naj jo izpustijo, če grize, ščipa? Morali so jo privesti, se pravi, da so jo morali vkleniti. Policisti vedno − ne glede na to, ali je moški ali ženska − ravnajo po načelu sorazmernosti. Najprej osebo pozovejo, šele nato uporabijo fizično silo," nam je povedal Stojnšek.

Čakajo vas lahko tudi sredi noči
V tej zgodbi je zanimivo še dejstvo, da so jo po njenih besedah pred tretjim zaslišanjem policisti s PU Celje ob štirih zjutraj čakali pred hišo. Ko ni želela z njimi, naj bi vdrli v eno izmed sob. "Gre za to, da smo osebo dolžni privesti ne glede na to, kdaj jo dobimo. Ko dobimo nalog za privedbo, ocenimo, kako se bomo lotili zadeve. Če se oseba nekajkrat izogne, bomo šli po njo sredi noči ali v službo," je še pojasnil Stojnšek, ki nas je za več informacij preusmeril na PU Celje.

39. člen Pravilnika o policijskih pooblastilih:
"Policist mora pri določitvi časa začetka izvajanja odredbe za privedbo upoštevati vse okoliščine, ki bi lahko vplivale na uspešno izvedbo privedbe, pri čemer od prijetja do izročitve osebe pristojnemu organu oziroma uradni osebi ne sme preteči več kot 6 ur."

Policija: Občanka se je vedla nenavadno
Danes smo prejeli tudi pojasnila PU Celje. Pravijo, da so policisti 24. marca 2010 izvrševali odredbo za privedbo občanke na Okrajno sodišče v Trbovljah. Obravnava je bila razpisana ob 8.30 uri.

"Policisti so ob upoštevanju določb drugega odstavka 39. člena Pravilnika o policijskih pooblastilih, pristopili k izvrševanju odredbe tega dne ob 5.15 uri, tako, da so na naslovu stalnega bivanja iskali osebo, za katero je bila izdana odredba. Policisti so na kraju občanko seznanili z izvrševanjem odredbe, vendar se ni ravnala po ustnih odredbah policistov. Glede na ugotovljene okoliščine so policisti z dovoljenjem partnerja, ki je bil navzoč ob izvajanju postopka, vstopili v stanovanje. Zaradi nenavadnega vedenja občanke, so policisti na kraj poklicali zdravnika, ki je ocenil, da zdravstveno stanje občanke ni razlog, da ne bi bila privedena na sodišče, vendar je v nadaljevanju sodnik privedbo preklical."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.