Slovenija
28 ogledov

Vsak šesti zdravnik še "stavka"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Zdravniki. Od 927 zdravnikov soglasja za nadurno delo ni vrnilo najmanj 149 zdravnikov. UKC Maribor. Tisti, ki so soglasje vrnili, so zdaj bolj obremenjeni, nujno še izmensko delo.

Soglasja. V Mariborskem kliničnem centru (UKC) soglasja za delo preko rednega delovnega časa ni vrnilo 56 zdravnikov. Pred sporazumom med vlado in sindikatom Fides je soglasja umaknilo 277 zdravnikov.

Razlaga. Umik soglasja za nadurno delo ni stavka, pač pa uveljavljanje zakonske pravice, da rečemo “ja” svojemu prostemu času in se odrečemo izkoriščanju v javnozdravstvenem sektorju. Tako je zdravnik Matej Svetec v glasilu Zdravniške zbornice Isis začel s pojasnilom, zakaj je umaknil soglasje in ga ni vrnil.

Med drugim je naštel te razloge:
• Nevarno. Ker je preobremenjenost v službi vsaj toliko nevarna za zdravnika in bolnika, kot je to izmensko delo za bolnika.
• Čas. Ker je bolnikova pravica, da si zanj v ambulanti vzamem čas in se z njim pogovorim.
• Zbran. Ker je bolnikova pravica, da poseg na njem opravim zbran in v miru.
• Potek. Ker je bolnikova pravica, da je seznanjen s potekom diagnostike in zdravljenja med hospitalizacijo ob vsaki spremembi.
• Vrednost. Ker imam pravico do prostega časa in sam določiti njegovo vrednost.
• Zakon. Ker bom že po zakonu o zdravniški službi moral opraviti letno še za cel mesec (170 ur javnega uslužbenca) nadurnega dela in bom od zdaj sam določal, koliko so vredne moje “nadnadure”.

V ljubljanskem kliničnem centru je soglasja vrnilo 557 zdravnikov, zdravstvenih delavcev in drugih  znotraj UKC. Točne številke, koliko je od tega zdravnikov, nam niso sporočili. V UKC Ljubljana je pred sporazumom soglasja umaknilo 650 zdravnikov. To pomeni, da soglasij ni vrnilo najmanj 93 zdravnikov.

Nastradajo tisti, ki so
“Ker nekateri zdravniki niso vrnili soglasja, dela ni bilo mogoče organizirati samo v obliki rednega dela in dežurstva,” so pojasnili v UKC Maribor. Tako v tem mesecu delo poteka kombinirano, v obliki izmenskega in rednega dela z dežurstvom, s čimer je tudi obremenitev zdravnikov na delu različna. “Večina zdravnikov, ki je soglasje vrnila, ima večje obremenitve, kot tisti, ki soglasja niso podali,” pojasnjujejo.

“Pričakujemo, da bo v prihodnjih dneh vrnjenih soglasij za delo preko rednega delovnega časa še več, zaradi česar predvidevamo, da delovni proces znotraj UKC Ljubljana ne bo trpel,” pa ocenjujejo v Ljubljani. Delo znotraj kliničnega centra po njihovih zagotovilih poteka normalno.

Vsak se odloči sam
“Soglasje za nadurno delo je individualni instrument in o njem se odloča vsak zdravnik prostovoljno,” pravi pravnik Fidesa Bojan Popovič. Med razlogi za nesoglasja niso bila le odprta vprašanja med vlado in Fidesom, temveč tudi številne druge povsem osebne okoliščine, pojasnjuje.

Po njegovem mnenju so zdravniki čedalje manj pripravljeni žrtvovati prosti čas za opravljanje nadurnega dela.

“Dolgoročna rešitev je povečanje števila zdravnikov, kar pa bomo dosegli le s humanizacijo in primernim nagrajevanjem rednega zdravniškega dela,” ugotavlja.

Več nadur, manj interesa
Nadure so po njegovih besedah le zasilna rešitev, ki zaradi hude obremenitve ter posega v prosti čas in zdravnikovo družinsko življenje dolgoročno ne prispeva k povečanemu zanimanju za zdravniški poklic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.