Slovenija
15 ogledov

Vsak Slovenec za obresti 295 evrov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Na prebivalca imamo v Sloveniji 6.102 evra dolga, za obresti pa letno na prebivalca namenimo 295 evrov.

Najbolj zadolžena država je Belgija, ki je imela konec lanskega leta 30.805 evrov dolga na prebivalca, za obresti pa vsak Belgijec na leto plača 1.244 evrov. Več kot tisoč evrov obresti na prebivalca plačata še Grčija in Italija. Najmanj zadolžena Slovaška za obresti nameni 166 evrov na prebivalca, saj je vsak Slovak zadolžen le za 4.248 evrov.

Lani se je Slovenija zadolžila za 4,7 milijarde evrov. Za izvrševanje lanskega proračuna za 3,3 milijarde, za plačilo glavnic letos pa v višini 1,4 milijarde evrov. Konec leta smo imeli 11,1 milijarde evrov dolga, kar je 31,8 odstotka BDP. Ker smo nekaj posojil tudi odplačali, se je dolg lani povečal za 3,9 milijarde evrov.

Zaradi državnih garancijskih shem so s 4,7 milijarde evrov na 7,1 milijarde poskočila tudi državna poroštva. Poroštev je skupaj za petino BDP, kažejo podatki iz poročila o stanju dolga, ki ga je ministrstvo za finance objavilo na spletnih straneh vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.