Slovenija
59 ogledov

Vsak teden nov primer raka

Jernej Završnik, podžupan Milan Mikl in Irena Sedonja pozivajo k pošiljanju SMS- Žurnal24 main
Rak dojk. Digitalni mamograf bi skrajšal čakalne vrste. Denar za nakup z dobrodelno akcijo.

“V mamografski ambulanti imamo deset let star analogni mamograf, čakalna doba za slikanje dojk pa je 15 mesecev. Vsak teden odkrijemo nov primer raka dojk,” pravi Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki sredstva za nakup novega, 300 tisoč evrov vrednega digitalnega mamografa zbira s humanitarno akcijo. Doslej so zbrali slabo polovico sredstev, 22. oktobra pa v dvorani Tabor pripravljajo koncert.

Treba jih je motivirati

“To je tudi dejavnost ozaveščanja, saj samo z aparati ne rešimo problemov,” pravi Irena Sedonja, vodja mamografske ambulante, in v novembru napoveduje tudi delavnice samopregledovanja dojk in okroglo mizo. Do konca leta naj bi tudi v Mariboru zaživel program Dora, ki bo skrbel za redne preglede žensk med 50. in 65. letom. Te bo treba motivirati, da se bodo odzivale na vabila. “Vendar pa je slaba tretjina žensk, zdravljenih za rakom, mlajša od 50 let, zato je pomembno, da na redne preglede hodijo tudi mlajše,” opozarja Sedonjeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.