Slovenija
112 ogledov

Vsak teden sanja o tujini

Špela Dolenc Nik Rovan
Špela Dolenc. Rodila se je med osamosvajanjem Slovenije, o katerem se je učila iz učbenikov.

Kaj vam predstavlja Tito?
Tito mi predstavlja neko zgodovinsko osebnost, v zadnjem času pa postaja tudi pop ikona. Zame je predstavnik socializma – režima, v katerem nisem nikoli živela. Je osebnost, ki več pomeni našim babicam in dedkom.

Kaj vam pomenita Milan Kučan in Janez Drnovšek?
Spoštujem ju kot politika in prva predsednika republike. Njima gre tudi veliko zaslug, da je Slovenija danes samostojna. Nista bila konfliktna in sta veliko naredila za našo državo.

Razumete hrvaško?
Razumem skoraj vse, govoriti pa ne znam najbolje.

Na kaj najprej pomislite ob imenih Bijelo dugme, Crvena jabuka, Plavi orkestar?
Na popularne skupine nekdanje Jugoslavije, ki jih tudi danes posluša veliko ljudi. Prav tako popularne so med mladimi; tudi jaz jih poslušam.

Kako gledate na večno pogrevanje tem o partizanih, domobrancih in povojnih pobojih?
Od tega je minilo že 60 let in zdi se mi, da bi bil zdaj že skrajni čas, da presežemo te zamere, vendar je to nemogoče, dokler živijo ljudje, ki jih je druga svetovna vojna prizadela. Gre za absurd, ki vedno znova zaživi med volilno kampanjo za pridobivanje političnega kapitala. Za našo generacijo to ne predstavlja nobenega pomena več, saj nima zveze s sedanjostjo. Razumljivo pa je, da starejšim to veliko pomeni.

O čem danes sanja 20-letnik?
Da bi uspešno dokončal izbrani študij in dobil dobro zaposlitev. Sanja tudi o tem, da bi veliko potoval in užival življenje.

Kaj pa mora imeti, da je in?
Mora imeti jasno izdelano mnenje. Pomembno je, da je aktiven, delaven in ambiciozen. Da študira oziroma dela. In so tisti, ki jim uspeva nekaj narediti iz njihovega življenja.

Ste kdaj razmišljali, da bi se odselili iz Slovenije in poskusili v tujini?
Ja, vsak teden (smeh). Tujina je za mlade danes vedno bolj privlačna. Menim, da imamo za zaposlitev in kariero več možnosti zunaj Slovenije. Sploh pa danes, ko smo del Evropske unije, to ni več tako zapleteno. Če bom imela več možnosti in boljšo prihodnost v tujini, mislim, da mi ne bo težko zapustiti Slovenije in oditi v državo, katere jezik govorim.

Menite, da za našimi mejami danes živijo bolje?
Odvisno, kje. Kar se tiče mladih, mislim, da so v tujini na slabšem, saj drugje denimo nimajo študentskega dela in si morajo študij financirati sami. Menim, da je marsikje v tujini mladim še težje najti delo kot pri nas. Študentom v Sloveniji je bolje kot študentom v tujini. Smo na boljšem kot drugje.

Je vprašanje, kje boste dobili službo, eno od pomembnejših za današnjo mladino?
Zdi se mi, da je precej pomembno, saj se vsi sprašujemo, ali bomo dobili službo in kaj bomo s svojim študijem lahko počeli. Sploh v času gospodarske krize je to pogosta skrb.

Ali mladi čutite povezanost med seboj? V kolikšni meri?
Ja, mislim, da smo povezani, vendar morda ne toliko, kot so bili včasih. Povezani smo s svojo družbo in bližnjimi. Neke pripadnosti do celotne generacije pa ne čutim.

Ali imate občutek, da politika neposredno vpliva na kakovost vašega življenja?
Zagotovo. Politika ima zelo velik vpliv na življenje posameznikov. V zadnjem času me celotno politično dogajanje skrbi in straši.

Zakaj se mladi ne vključujejo v politiko?
Nimajo volje in se jim tudi ne ljubi ukvarjati s politiko. Morda le nekaterim, ki v tem iščejo karierne možnosti. Aktivirajo se le pri zadevah, ki zadevajo njih same, kot smo lahko videli pri predlagani reformi študentskega dela.

S koliko denarja preživite en teden in s koliko evri se lahko pošteno zažura?
Odvisno od posameznega tedna. Da se ga preživeti s približno 40 oziroma 50 evri. Za žuranje pa jih je zame dovolj že 20.

Kje se vidite čez 20 let?
Upam, da bom imela dobro službo in delo, ki ga bom z veseljem opravljala, ter družino. Predvsem upam, da bom zadovoljna s svojim življenjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.