Slovenija
11017 ogledov

Vsak tretji Slovenec se odloči za to

moški dokumenti odločba računalnik
Če bi radi prispevali tudi vi, imate čas še do konca meseca.

Do 31. decembra imate še čas, da vložite zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije. Vlogo morate vložiti, če do zdaj dela dohodnine, ki je namenjen donacijam, še niste namenili nikomur ali če bi radi spremenili prejemnika. Enkrat že vložena zahteva namreč velja za nedoločen čas, kar pomeni, da je ni treba vlagati vsako leto, poudarja Finančna uprava RS (Furs). Davčni organ bo upošteval zadnjo veljavno zahtevo, s katero bo razpolagal 31. decembra. 

Donacijo lahko zavezanci za dohodnino namenijo eni ali največ petim organizacijam. Seznam organizacij, ki jim sredstva lahko namenite, je objavljen na spletni strani finančne uprave. Največ se lahko nameni 0,5 odstotka dohodnine, če je donacija namenjena enemu upravičencu. V primeru, da jo namenite več upravičencem, se 0,5 odstotka enakomerno razdeli mednje. 

Na Fursu ob tem pravijo, da je višin donacije odvisna od višine odmerjene dohodnine in izpostavljajo, da donacija ne vpliva na višino vračila ali doplačila dohodnine zavezanca. 

Lani namenili slabih 4,6 milijona evra

Za donacijo se je doslej odločil vsak tretji zavezanec za dohodnino. Lani se jih je tako odločilo 461.764 zavezancev, za katere je bil pripravljen informativni izračun dohodnine. Zavezanci so po podatkih finančne uprave del dohodnine namenili 5.228 upravičencem v skupnem znesku 4.599.270,79 evra. 

Iz podatkov za leti 2017 in 2016 je razvidno, da se za donacije namenja približno enako visok znesek. V 2016 je namreč 441.562 zavezancev 5.054 različnim upravičencem namenilo 4.603.843,18 evra.   

Med zavezanci za donacije so na primer humanitarne organizacije, zdravstvene, kulturne, športne, religiozne, organizacije s področja zaščite in reševanja ter tudi sindikati in politične stranke. Največ donacij je bilo po preliminarnih podatkih za 2017 namenjenih organizaciji Rdeči noski, sledita ji Slovenska karitas ter Sklad 05. 

Nepodeljene donacije po novem letu v poseben sklad

Sredstva, ki jih zavezanci za dohodnino ne namenijo upravičencem do donacij, se bodo po novem stekala v poseben sklad, iz tega pa financiralo razvoj nevladnih organizacij. Gre menda za slabih pet milijonov evrov, ki jih bo nevladnim organizacijam prek razpisov dodeljevalo ministrstvo za javno upravo.

Poseben sklad za financiranje delovanja nevladnih organizacij predvideva zakon o nevladnih organizacijah, ki ga je DZ sprejel letos spomladi. Pravno podlago za njegovo ustanovitev s 1. januarjem 2019 pa daje zakon o izvrševanju proračuna, ki so ga poslanci sprejeli na četrtkovi izredni seji.

Sklad se bo napajal iz neporabljenega dela dohodnine, ki jo lahko zavezanci v višini do 0,5 odstotka od svoje odmerjene dohodnine po lastni presoji namenijo kateremu od upravičencev do donacij. Doslej se je ta denar stekal v državni proračun in se porabljal brez posebnega namena, je pred dnevi na seji odbora DZ za finance pojasnila Saša Jazbec s finančnega ministrstva.

Po ocenah ministrstva za finance to za leto 2019 pomeni 6,35 milijona evrov. Denar za sklad bo zagotovljen v okviru rebalansa proračuna za leto 2019.

Normiranci še vedno brez te možnosti

Še vedno so iz skupine zavezancev, ki lahko namenijo del dohodnine za donacije izvzeti normiranci. Razlog za to tiči v dejstvu, da se normirancem dohodnina odmeri po stopnji 20 odstotkov in se šteje za dokončni davek. Koliko denarja bi se lahko še namenilo upravičencem za donacije, je nemogoče oceniti, saj Furs ne more podato ocene, ali bi normiranci dejansko namenili svoj del dohodnine za donacije. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 15:55 17.december 2018.

    Večina nas neprostovoljno podarja za tiste ,ki ne morejo preživeti meseca z 3000€ !