Slovenija
35 ogledov

Vsaka druga Slovenka žrtev nasilja

Fotografija je simbolična. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Urad za enake možnosti je predstavil rezultate prve nacionalne raziskave o nasilju v zasebni sferi in v partnerskih odnosih. Izsledki kažejo, da je nasilje občutila že vsaka druga ženska.

Vsaka druga ženska, vključena v raziskavo, je od dopolnjenega 15. leta doživela eno od naslednjih oblik nasilja:
– najpogosteje je psihično nasilje (49 odstotkov),
– sledi fizično nasilje (23 odstotkov),
– premoženjsko (14 odstotkov),
– omejevanje gibanja (13,9 odstotka) in
– spolno nasilje (6,5 odstotka).

Spolno nasilje: najpogosteje gre za mučne dotike na seksualen način, prisiljevanje v spolnost, posilstvo v partnerstvu, celo preprečevanje jemanja kontracepcije.

Najpogosteje psihično nasilje
Poleg tega je vsaka druga ženska doživela nasilje v zadnjem letu dni, največkrat psihično in s strani sedanjega oziroma bivšega moža. Če bi to vrsto nasilja izključili iz statistike in upoštevali prej omenjena štiri področja, bi nasilje doživela vsaka peta Slovenka.

Nekaj več kot pet odstotkov je nasilje doživljalo tudi v obdobju nosečnosti – 4,7 odstotka žensk je priznalo, da je bil povzročitelj nasilen tudi do otrok.

Počutje žensk, ki doživljajo nasilje, je slabše od preostalih žensk – so pod stresom, mučijo jih glavoboli, vrtoglavice, nimajo apetita in koncentracije ...

Manj kot polovica žensk je o nasilju spregovorila ali poiskala pomoč.

Izobraženi nasilneži
Večina povzročiteljev nasilja je bolje izobraženih moških (največ jih je končalo srednjo šolo). Petina jih redno uživa alkohol – med storilci torej ni več toliko alkoholikov, kot jih je v običajni populaciji moških.

Tudi ta raziskava se je osredotočala na področje nasilja nad ženskami. Medtem nasilje nad moškimi še vedno ostaja dokaj neraziskana tema. V Sloveniji imamo sicer na Štajerskem eno varno hišo za moške, kjer trenutno prebiva šest moških. "Fizičnega nasilja je več nad ženskami, verbalnega pa nad moškimi," pravi vodja Varne hiše za moške Aleksander Kamenik. Več si lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.