Slovenija
32 ogledov

Vsaka peta prometna nesreča zaradi zaspanosti

Varna vožnja BMW
Kar petina prometnih nesreč je posledica zaspanosti, opozarjajo pri Slovenski skupini za spanje. Odpiranje okna in poslušanje radia ali glasbe med vožnjo ne pomaga zmanjšati zaspanosti.

Dvajset odstotkov vseh prometnih nesreč je posledica zaspanosti. Zaspani najpogosteje vozijo odrasli med 18. in 29. letom, moški pogosteje kot ženske, moški pa tudi pogosteje zaspijo za volanom.

To je statistika, na katero ob petkovem svetovnem dnevu spanja opozarjajo pri Slovenski skupini za spanje. Ta letos poteka pod okriljem Mednarodne zveze za medicino spanja (WASM) pod sloganom Postanek je pomembnejši od poti.

Odpiranje okna ne pomaga

"Odpiranje okna in poslušanje radia ali glasbe med vožnjo ne pomaga zmanjšati zaspanosti, zato udeležencem v prometu priporočamo, da takoj, ko začutijo zaspanost, ustavijo vozilo na počivališču ter si privoščijo 15 do 20 minut spanja ter dve skodelici kave, preden nadaljujejo pot," svetuje zdravnica Leja Dolenc Grošelj, predsednica Slovenske skupine za spanje. Kot pojasnjuje, skoraj vsak drugi odrasli, ki ima otroke, vozi zaspan, medtem ko jih je med tistimi, ki nimajo otrok, med vožnjo zaspanih 45 odstotkov.

Z motnjo spanja vsak tretji

Motnje spanja so na splošno zelo pogoste in predstavljajo globalen zdravstveni problem, saj prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in s tem pomembno vplivajo na kakovost življenja, še pravijo v društvu. Do zdaj je opisanih okrog 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas.

Če imate občutek, da ste prekomerno zaspani čez dan, izpolnite vprašalnik Ocenite svojo stopnjo zaspanosti, dostopen na zaspan.si. Na podlagi rezultata se boste lažje odločili, ali je potreben pregled pri osebnem zdravniku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.