Slovenija
226 ogledov

"Vsaka starina ima zgodbo"

V pisalniku iz 19. stoletja je Jani Kovačević v skritem predalu našel tudi ljube Žurnal24 main
Starinarnica. Pri nas je najbolj iskan kmečki, rustikalen stil, vezan na Istro.

“Za odprtje starinarnice sem se odločil, ker je bila to moja želja iz otroštva in vsa leta tudi hobi. Moj ded je bil mizar. Sicer sem po poklicu strojnik, delal pa sem v marketingu in oglaševanju, zdaj pa imam delavnico restavriranja pohištva in to starinarnico,” pravi Jani Kovačević, lastnik agencije Historica, v katero spada tudi nedavno odprta starinarnica na Manziolijevem trgu, edina v Izoli.

Kako ustavljajo čas

Restavriranje in konzerviranje. Restavrator poskuša skozi postopke restavriranja predmet obnoviti in ga narediti ponovno uporabnega. Konzerviranje pa temelji na ohranjanju in varovanju pred spreminjanjem in razpadanjem. Postopka se dopolnjujeta.

Kovačević stranke “deli” na tri kategorije: zbiratelje, ki prihajajo na lov za kosi, s katerimi želijo obogatiti svoje zbirke; ljudi, ki s starinami opremljajo svoja domovanja; in tiste, ki kupujejo iz čustvenih razlogov.

Ni impulzivnih nakupov
“Pri nakupu starin ljudje ne kupujejo impulzivno, pridejo tudi trikrat pogledat, preden se odločijo. Turisti pa kupujejo drobnarije, predvsem steklovino, kakšne kozarce ali steklenice za vino,” dodaja Kovačević, ki poleg prodaje, odkupa, cenitve in svetovanja za opremljanje prostorov organizira tudi sejme starin v Izoli in tečaje restavratorstva.

Večji sejem je predviden za veliko noč, tečaj pa konec aprila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.