Slovenija
185 ogledov

Vsaka vlada ima svojo Alenko

državna sekretarka na šolskem ministrstvu Mojca Škrinjar Saša Despot
Če je imela vlada Alenke Bratušek svojo Alenko, ki se je predlagala za komisarko, je imela Janševa vlada svojo Mojco, ki si je podpisala soglasje za novo službo.

Bivša državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Mojca Škrinjar je danes pomočnica direktorice Študentskih domov Ljubljana. Vidna članica SDS je ob izteku mandata vlade Janeza Janše tako zasedla delovno mesto, ki do takrat ni obstajalo.

Zgolj naključje

Ministrstvo je 4. marca lani Študentskim domovom izdalo soglasje za zaposlitev javnega uslužbenca, 12. marca pa je bil objavljen razpis za izbiro kandidata. Razpis je trajal le pet dni, vmes je bil še vikend, zapomočnico direktorice (ki je tudi vidna članica SDS) pa je bila izbrana
Mojca Škrinjar. Kot pojasnjujejo v Študentskih domovih  je soglasje ministrstva predpogoj za začetek postopka "in s konkretnimi imeni ni povezano".

Podpisnik je pa bil ...

Ministrstvo dejansko ni dalo soglasja za zaposlitev Škrinjarjeve, ampak le soglasje za zaposlitev javnega uslužbenca, na razpisu pa je bila po naključju izbrana Škrinjarjeva. Vse skupaj se je odvilo v 13 dneh, kar je pri zaposlitvi javnega uslužbenca brez dvoma rekord. Zanimivo pa je predvsem to, da je soglasje ministrstva po pooblastilu ministra Žige Turka, podpisala prav Škrinjarjeva. Ko smo soglasje iskali na ministrstvu, uslužbenci dokumenta niso našli. To, da je dokument izginil, je verjetno tudi razlog, da do zdaj nihče ni opozoril na nenavadno (samo)imenovanje. Dokument (ki si ga lahko ogledate tukaj) pa so nam nato na našo zahtevo v zakonskem roku posredovali iz Študentskih domov.

"Bratuškova za lojalne kadre ne bo poskrbela"

Vprašanje je, koliko takšnih imenovanj, ko soglasja niso neposredno povezana z imeni, vlade v odhajanju izpeljejo. Veliko bolj namreč odmevajo neposredna imenovanja. V obdobju, ko je Škrinjarjeva dobila službo v Študentskih domovih, sta veliko prahu dvigovala imenovanja Boža Predaliča, generalnega sekretarja vlade za načelnika upravne enote Grosuplje in Mojce
Kucler Dolinar na čelo ljubljanske upravne enote.

Alenka Bratušek je sicer ob padcu Janševe vlade in svojem imenovanju za mandatarko vse  "ki so bili imenovani v času razpadanja sedanje koalicije, marsikdaj mimo meril, ob spornih referencah, konfliktu interesov ali celo etično spornih potezah", pozvala, da sami odstopijo.

Kot je dodala, jim je želela s tem dati možnost, da "častno odidejo s položajev, ki so jih zasedli nečastno, predvsem zato, ker spadajo v krog ene same politične stranke". Takoj zatem je odstopil vršilec dolžnosti generalnega direktorja geodetske uprave Gregor Klemenčič.

"Bratuškova za lojalne kadre ne bo poskrbela, ampak zgolj zase. V tem pogledu bi se lahko  veliko naučila od Zorana Jankovića in seveda Janeza Janše," pravi eden od članov njenega zavezništva, ki ni želel biti imenovan. Neuradno pa se vendarle omenja, da naj bi v primeru imenovanja za komisarko, službo v Bruslju priskrbela vsaj Romanu Jakiču in Jerneju Pavliču.

O tem, da je Bratuškova v primerjavi z Janšo navadna amaterka, si preberite v komentarju.

Komentarjev 7
  • provni 01:55 03.september 2014.

    In podpredsednik SDS Černač, ki je zaposli Hrvatina. ki je zlorabljal kartico za gorivo v osebne namene, za v.d. direktorja uprave za pomorstvo, in po pravnomočni kazenski sodbi, zaposlil Hrvatina na svojem Ministrstvu.

  • sivka 14:54 02.september 2014.

    kakšna primerjava

  • Avatar čavez
    čavez 14:20 02.september 2014.

    Vse vrane skupaj letijo.