Slovenija
15 ogledov

Vsakemu drugemu služba škodi

slovenija 13.10.2008 gradbinec, delavec na gradbiscu, delavni oder, konstrukcija Boštjan Tacol
Stres in slaba drža. Dva dejavnika, ki najbolj ogrožata zdravje.

"Zdravniki niso mogli ugotoviti, zakaj sem zbolel. Najprej so mi povsem odpovedale ledvice – v izolski splošni bolnišnici so me preiskali vsi specialisti, a niso mogli ugotoviti vzroka. V Ljubljani so me nato več mesecev zdravili na hematološki kliniki; spraševali so me, ali sem bil morebiti izpostavljen kakšni radiaciji ali je vse skupaj le posledica velikega stresa," razlaga obalni podjetnik, ki je zbolel za levkemijo.

Podjetnik je tudi veteran vojne za Slovenijo in je nekaj časa delal za obrambno ministrstvo, zato dopušča možnost, da je bil izpostavljen radiaciji orožja, oplemenitenega z osiromašeno radioaktivno snovjo, kot je uran.

Z ljubljanskega kliničnega centra nam na vprašanje, koliko bolnikov, za katere bi bila izpostavljenost sevanju lahko vzrok bolezni, obravnavajo na leto, niso odgovorili.

Tretjina dela v stresu

Državni statistiki so včeraj objavili, da je bila v zadnjem letu pod hudim duševnim pritiskom v službi skoraj tretjina zaposlenih. Od tega jih je več kot 90 odstotkov takšnih, ki jih je pestil hud časovni pritisk ali preobremenjenost. Dobrih pet odstotkov jih je bilo izpostavljenih nadlegovanju ali ustrahovanju, odstotno točko zaposlenih manj pa je trpelo zaradi nasilja in groženj z nasiljem.

Pogosta slaba drža telesa

"Vsaj enemu dejavniku, ki negativno vpliva na telesno zdravje, je bilo v zadnjih treh mesecih lanskega leta izpostavljenih več kot 60 odstotkov zaposlenih," so ugotovili statistiki. Za telesno zdravje večine predstavlja največje tveganje nerodna ali prisilna drža telesa oziroma težki delovni gibi. Temu tveganju so bolj izpostavljene ženske kot moški.

Poškodbe pri delu

Največ nesreč s poškodbami pri delu se dogaja v predelovalni dejavnosti, glede na poklic pa se v službi najpogosteje poškodujejo upravljalci strojev in naprav ter industrijski izdelovalci in sestavljalci.

Komentarjev 2
  • patron 17:29 01.april 2014.

    https://www.facebook.com/photo.php?v=822986647728878

  • patron 17:28 01.april 2014.

    https://www.facebook.com/photo.php?v=822986647728878VREDNO OGLEDA......!!!!!!!