Slovenija
58 ogledov

Vsakih nekaj minut skandiranje

begunci Saša Despot
Policisti so v zadnjih 24 urah do polnoči v zbirne centre po Sloveniji prepeljali 960 tujcev, ki so na nedovoljen način prestopili državno mejo oz. z mejnih prehodov Obrežje in Rigonce. Na Obrežju čaka še 400 oseb. Ponoči je bilo na Obrežju mirno, vsakih nekaj minut pa se je slišalo skandiranje.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik pravi, da v sprejemnem centru v Brežicah zjutraj ni beguncev. Dodaja, da na mejnem prehodu Rigonce ta trenutek ni ljudi, ki bi želeli prestopiti mejo, medtem ko jih je na Obrežju okoli 400.

Po njenih besedah ponoči večjih posebnosti niso zabeležili, prizadevali so si, da so begunce prepeljali v zbirne centre po državi ter tako spraznili sprejemni center v Brežicah, kjer danes pričakujejo nove namestitve beguncev. Večjega števila ilegalnih prehodov prek t.i. zelene meje niso beležili, prav tako nimajo podatkov, da bi se slovenski meji bližale kakšne nove večje skupine beguncev.

Begunce iz Brežic so ponoči z avtobusi znova prepeljali v namestitvene centre v Gornji Radgoni, Celju, Mariboru in Lenartu, prvič pa so jih namestili tudi v sprejemni center ob mejnem prehodu Gruškovje, kjer sicer doslej večjega navala prebežnikov ni bilo čutiti. Kot so sporočili iz PU Maribor, so jih tja z Dolenjske prepeljali 50, med njimi so tudi otroci.

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Vsakih nekaj minut kričanje"

Koordinator prostovoljcev, ki zagotavljajo humanitarno pomoč beguncev v Brežicah, Jernej Agrež je za portal žurnal24.si povedal, da so begunce tekom noči namestili v šotore, ki so bili na voljo. “Nekateri so namestitev v šotore tudi zavračali. Razloga ne poznam,” pravi Agrež in doda, da so za primer, če bi začelo deževati, postavili dva večja šotora, v katera bi lahko namestili vsaj otroke, ženske in starejše ljudi.

Vsake toliko časa se je po njegovih besedah med begunci slišalo skandiranje. “Kaj so vzklikali, ne vem, saj ne poznam njihovega jezika. Lahko pa povem, da je bilo vse mirno, da ni prihajalo do napetosti, potreb, da bi posredovala policija, ni bilo, situacija je bila ves čas stabilna,” pravi Brežičan, sicer tudi vodnik reševalnega psa, ki je letos dobil medaljo policije za hrabrost.

"Za nas so vsi enaki!"

Agrež je kot član humanitarne organizacije ADRA v pogonu že od petka od 8. ure zjutraj. Različne navedbe, da je čutiti razliko med begunci in ekonomskimi migranti, pospremi z besedami, da so za prostovoljce to le ljudje, ki potrebujejo pomoč. “Vsakdo je oskrbljen, nihče ni boljši, nihče ni slabši. Seveda je razlika, če pomoč potrebuje slaboten otrok ali pa mlajši moški pri močeh, vendar mi med njimi razlik ne delamo. Oskrbujemo vse, ki so pomoči potrebni.

Glede zdravstvene oskrbe, ki deluje na licu mesta, je za naš portal najprej izpostavil, da osebje na terenu daje vse od sebe, in dodal, da je res, da je zanje kar “izziv, da oskrbijo tako veliko število ljudi v tako hitrem času”. “Verjamem pa, da stvar ni najbolj optimalna, vendar gre za organizacijsko stvar, ki z operativci naterenu nima nobene povezave."

Potrebujejo šotore

Prostovoljec ADRE Jernej Agrež je povedal, da so brežiško skladišče te huanitarne organizacije od petka naprej že popolnoma spraznili, vendar ga v tem času tudi napolnili. “Ljudje pridno prinašajo pomoč,” pravi in doda, da v tem trenutku najbolj potrebujejo šotore, spalne vreče in podloge.

Glede na vremensko situacijo bi radi beguncem ponudili predvsem nastanitev na suhem.

PREBERITE TUDI:

dezurni@zurnal24.si