Slovenija
3 ogledov

Vsako leto dražja za petino

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Cene stanovanj so se v Sloveniji od 2003 do sredine 2008 skoraj podvojile, sedaj pa so na ravni iz začetka leta 2007.

Po podatkih Statističnega urada (Surs), ki jih je pridobil od Dursa in Geodetske uprave, so cene od leta 2003 do sredine leta 2008 stalno naraščale in v tem času zrasle za 98 odstotkov. Samo od konca leta 2006 do sredine leta 2008, so se rabljena stanovanja v Sloveniji v povprečju podražila za 22 odstotkov.

Sledila so štiri četrtletja naglega upada, ko so se rabljena stanovanja pocenila za 11 odstotkov, in šele konec lanskega leta je bila ponovno zabeležena 2,3-odstotna rast vrednosti stanovanj.

Tudi z novogradnjami nič drugače
Gibanje cen na trgu novogradenj je bilo zelo podobno kot na trgu rabljenih stanovanj. Od zadnjega četrtletja 2006 pa do cenovnega viška v tretjem četrtletju 2008 so se cene novih stanovanj povečale za skoraj 24 odstotkov. Temu je sledil skoraj 18-odstotni padec cen.

Muhast trg
Po obdobju stabilne večletne rasti, trenutno na trgu vladajo precej spremenljive razmere. Cene novozgrajenih stanovanj so v drugi polovici leta 2009 mirovale na ravni cen iz začetka leta 2007. V prvem četrtletju 2010 pa so se zvišale za 1,6 odstotka, vendar ta dvig cen v daljši časovni perspektivi pravzaprav lahko ocenimo kot mirovanje.

Podobno je bilo tudi pri starejših gradnjah. V Ljubljani so se cene po enoletnem padanju dvignile že v tretjem četrtletju 2009, v naslednjem četrtletju pa so ponovno upadle. Zunaj Ljubljane pa so se cene rabljenih stanovanj po enoletnem upadanju znova dvignile v 4. četrtletju 2009, torej četrtletje pozneje kot v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.