Slovenija
51 ogledov

Vsako leto ena "ločitev"

gej poroka, geja Shutterstock
Zveze in razveze. Ob okoli 2.500 razvezah na leto se zgodi eno prenehanje istospolne skupnosti.

Od uveljavitve zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti leta 2005 je bilo v matični register evidentiranih 91 registriranih istospolnih partnerskih skupnosti, številka pa vključuje tudi naknadno vpisane registracije slovenskih državljanov v tujini. Do danes je prenehalo devet registriranih istospolnih skupnosti, so nam povedali na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), ki vodi matični register.

Ne nujno na sodišče

Za primerjavo: letos se je poročilo 6.633, registriralo pa 22 parov; pri tem je matični register evidentiral 2.299 ločitev in eno prenehanje registrirane partnerske skupnosti.

Registrirana istospolna partnerska skupnost sicer preneha na podlagi pravnomočne odločbe, ki jo izda upravna enota. Vlogo za prenehanje odda eden ali oba partnerja pri upravni enoti, kjer sta opravila registracijo, so pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Po prenehanju skupnosti ima partner, ki nima dovolj sredstev za življenje ter jih ne more pridobiti iz svojega premoženja in s svojim delom, pravico do preživnine po drugem partnerju. To lahko uresničita sporazumno v obliki izvršljivega notarskega zapisa ali pa partner preživnino zahteva s tožbo pri sodišču. "Preživnina se določi glede na potrebe upravičenca in zmožnosti zavezanca," so povedali pri MDDSZ in dodali, da imajo pravico do preživnine po razvezi tudi zakonci. Podobno je s skupnim premoženjem, ki se razdeli, če skupnost preneha.

 

Komentarjev 1
  • Ferluci 08:05 19.november 2013.

    Istospolneži gredo narazen, ko v pijanosti ali slučajno naletijo na ne-istospolno osebo.