Slovenija
55 ogledov

Vsako leto manj oddaj na črno

denar Shutterstock
Država pobere vsako leto več davka od oddaje nepremičnin.

Fizične osebe, ki so lani drugim fizičnim osebam oddajale v najem premično ali nepremično premoženje, imajo le še danes čas, da te prihodke prijavijo davčnemu organu.

Za leto 2013 so na Finančni upravi RS (Furs) prejeli 30.400 napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem, kar je precej več kot leta 2010, ko je odmero oddalo le 24.153 davčnih zavezancev. Povečal se je tudi davek, ki ga država pobere od najemnin. Medtem ko so leta 2010 iz tega naslova pobrali 7,8 milijona evrov dohodnine, je dohodek v letu 2013 znašal že 14,8 milijona evrov.

Odmerjen davek za leto 2013 je bil višji kot v preteklih letih iz dveh razlogov. "Prvi je, da se je na tem področju spremenila zakonodaja - normirai odhodki, ki zmanjšujejo davčno osnovo, so pred spremembo znašali 40 odstotkov, po spremembi pa znašajo 10 odstotokov. Davčna osnova za odmero dohodnine je tako višja," pojasnjujejo na Fursu. "Večje število napovedi pa vsekakor pripisujemo povečanemu nadzoru."

Podatke o prejetih napovedih za leto 2014 bodo na voljo sredi februarja 2015, podatki o odmeri za leto 2014 pa sredi letošnjega leta. 

Globa 250 do 400 evrov

Če zavezanec ne vloži davčne napovedi ali z vložitvijo zamudi, je predvidena globa v višini od 250 do 400 evrov. Z globo od 400 do 15.000 evrov pa se kaznuje za prekršek posameznik, če v davčni napovedi navede neresnične, nepravilne ali nepopolne podatke.

Na podlagi podatkov Geodetske uprave iz REN, davčna uprava zavezance, ki imajo v lasti več nepremičnin, pozove za razjasnitev "uporabe" nepremičnin. "V kolikor je ugotovljeno, da zavezanec posamezno nepremičnino oddaja v najem, mora vložiti napoved. Če napoved vloži kot samoprijavo, se s tem izogne prekšku," pojasnjujejo na Fursu.

Odločajo se za samoprijavo

O številu najemodajalecev, ki nepremičnino oddaja na črno, je težko govoriti. "V okviru nadzora je bilo v večjem številu primerov ugotovljeno, da zavezanci premoženje oddajajo v brezplačno uporabo sorodnikom (prvi in drugi dedni red) in s tega naslova ne prejemajo dohodkov, zavezanci, ki prejemajo dohodke, pa so pogosto vložili samoprijave," pravijo na davčni upravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.