Slovenija
79 ogledov

Vsako leto vsaj ena žrtev zastrupitve

Vaščani so bili začudeni, ko jim je pilot povedal, da je prišel nabrat gobe za m Žurnal24 main
Če se po zaužitju gob pojavijo težave, se takoj posvetujte z zdravnikom. Izboljšanje je lahko le prehodno.

"V letošnjem letu smo prejeli nekaj klicev zaradi prebavnih težav po zaužitju gob, na oddelek pa doslej (še) ni bil sprejet bolnik zaradi zastrupitve z gobami," so sporočili iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), kjer strokovnjaki s Centra za zastrupitve opozarjajo na previdnost pri nabiranju gob. Letošnja gobarska sezona je namreč že na vrhuncu.

Takoj se posvetujte z zdravnikom

Lani so na oddelek Centra za zastrupitve sprejeli pet bolnikov, ki so se zastrupili z gobami, 40-im so pomagali preko telefona. Leto prej so na oddelek sprejeli 33 bolnikov in prejeli preko sto klicev. Določeno število bolnikov, ki sumijo, da so se zastrupili z gobami, obravnavajo tudi ambulantno.

"V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob, se je potrebno takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom, ki bo na osnovi anamnestičnih podatkov in prizadetosti bolnika ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava," opozarja Marija Jamšek iz Centra za zastrupitve Interne klinike.

Izboljšanje je lahko le prehodno

Znaki in simptomi zastrupitve s strupenimi gobami so odvisni od vrste strupa v gobi. Največ strupenih gob povzroči prebavne težave kot so slabost, bruhanje, krči v trebuhu in driska. Podobne simptome povzroče tudi neustrezno pripravljene užitne gobe. Nekatere strupene gobe lahko okvarijo  jetra in druge organe. Najbolj znana in nevarna je zelena mušnica in njej sorodne gobe, ki vsebujejo tudi strup amatoksin. Določene gobe vplivajo na osrednje živčevje in povzročijo zmedenost, halucinacije in motnjo zavesti (rdeča in pantarjeva mušnica).

"Ne smemo se zanašati, da bo driska v enem ali dveh dneh minila, kajti če se zastrupite z zeleno mušnico, ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov - predvsem jeter in ledvic, ali tudi smrti," še pravi Jamškova. 

Vsako leto ena ali več smrtnih žrtev

Za hitro diagnozo je zelo pomemben podatek, kdaj so simptomi zastrupitve nastopili. Če so se  začeli šest do 12-24 ur po zaužitju, je možno, da gre za zastrupitev s smrtno nevarno zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami. Smrtno nevarne so tudi gobe iz skupin dežničkov, kučmic in luskinčkov, ki vsebujejo amatoksine. Te gobe poleg slabosti, bruhanja, driske in hudih krčev v trebuhu povzročajo tudi odpoved organov (jeter, ledvic in srca). Kljub nasodobnejšemu zdravljenju se te zastrupitve lahko končajo s smrtjo, zlasti pri otrocih, starejših bolnikih in osebah s pridruženimi boleznimi. V Sloveniji zaradi zastrupitve z gobami vsako leto umre en ali več bolnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.