Slovenija
28 ogledov

Vsako lobiranje kaznivo

"Na nekaterih ministrstvih se še vedno delajo, kot da lobiranja ni," pravi Rok P Žurnal24 main
Zakon o integriteti. Lobisti bi se do včeraj morali vpisati v register. Javni uslužbenci morajo zdaj poročati o sestankih z lobisti.

Pravila. “Za zdaj še nihče ni vpisan v register lobistov,” nam je včeraj potrdil Rok Praprotnik, podpredsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Pojasnil je, da je od včeraj vsako lobiranje posameznikov, ki niso vpisani v register KPK, zunaj zakona in zato nedovoljeno (kaznivo). V začetku junija je namreč začel veljati nov zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki pri nas prvič postavlja jasna pravila igre pri lobiranju. Med drugim zakon določa, da se morajo lobisti v roku šestih mesecev od uveljavitve zakona, če želijo opravljati to dejavnost, vpisati v register. Rok se je iztekel včeraj.

Sestanki z lobisti javni
Zdaj morajo tudi vsi javni uslužbenci o vsakem sestanku z lobistom poročati KPK. Prav tako morajo o svojih lobističnih dejavnostih poročati lobisti. Poročila sestankov so javna. "Javni uslužbenec lahko lobista sprejme le, če je vpisan v register,” je razložil Praprotnik. Ker v registru ni nikogar, to pomeni, da morajo vsi javni uslužbenci, ki bi za danes (in v prihodnjih dneh) imeli napovedane kakšne takšne sestanke, te zavrniti "in o tem tudi poročati KPK", pove.

Nekaj posameznikov naj bi sicer že napovedalo registracijo svoje lobistične dejavnosti, a tudi če bi to storili danes, dejavnosti ne smejo opravljati do izdaje odločbe.

To pa lahko traja tudi do 30 dni. Vsako lobiranje, ki bi se izvajalo zunaj omenjenih pravil, je, poenostavljeno povedano, zato “lobiranje na črno”, je opozoril Praprotnik. Potrdil je, da je KPK o vseh teh novostih na sestankih seznanjal tudi ministrstva. "Ponekod so veseli, da se to končno ureja, ponekod pa se še vedno delajo, kot da lobiranje ne obstaja," pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.