Slovenija
72 ogledov

Vsako sodišče s svojo tarifo

fakulteta gradnja obnova delavec delo Anže Petkovšek
Delo v splošno korist
. Vinjen voznik bo na Obali za isto globo delal trikrat več kot na 
Koroškem. Prekrškar. "Sprejemam kazen. Ne razumem pa, zakaj je moje delo vredno manj!”

Družbenokoristno delo. Državljani, ki z delom v splošno korist odslužijo globo za prometni prekršek, so v zelo neenakopravnem položaju. Za enako globo mora eden oddelati trikrat več ur družbenokoristnega dela kot drugi.

Odpravite neenakost!

To so že pred časom ugotovili tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Ministrstvo za pravosodje (MP) so zato pozvali, naj s spremembo zakonodaje različne prakse sodišč poenotijo.

“Centri za socialno delo (CSD), ki vodijo in organizirajo delo v splošno korist, opozarjajo na velike razlike med sodišči v določanju obsega oziroma števila ur nalog različnim storilcem za enako ali primerljivo višino globe ali prekršek. V sedanjem sistemu je ena ura dela ovrednotena od 3,90 do 12,50 evra. To pomeni, da mora ponekod storilec za enak prekršek oziroma enako višino globe oddelati trikrat več ur kot storilec iz drugega kraja oziroma predela Slovenije,” opozarjajo na MDDSZ.

Zakaj sem vreden manj?

To je ugotovil tudi Ljubljančan (ime je znano uredništvu), ki je moral marca lani v enem od centrov za pomoč starejšim občanov oddelati 360 ur. S tem je odslužil 1.500 evrov globe, ki mu je bila naložena, ker ga je policija zalotila med prehitro vožnjo pod vplivom alkohola in brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Ker kazni ne bi mogel plačati, mu je Okrajno sodišče v Ljubljani dovolilo, da jo odsluži z delom. “Sprejemam kazen in prepričan sem, da si jo zaslužim. Ne morem pa razumeti, da je bila ura mojega dela vredna dobre štiri evre, ura dela obsojenega bogataša Darija Južne pa 30 evrov. Zakaj je njegovo delo vredno več?” se sprašuje bralec.

Na MP poudarjajo, da je nemogoče primerjati potek družbenokoristnega dela v dveh tako različnih postopkih. Bralec je z delom v splošno korist odslužil globo zaradi prekrška. Južna pa to delo opravlja, ker je bil obsojen za kaznivo dejanje pranja denarja; s 1.260 urami dela bo odslužil eno leto in devet mesecev zaporne kazni. Ura dela se mu je priznala, če je zbral 30 evrov donacij, če bi jih v eni uri 90, pa bi mu priznali tri ure dela.

Določeno le za zapor

“Samo v primerih, ko je določena zaporna kazen do dveh let v kazenskem postopku in se ta nadomesti z opravljanjem dela v splošno korist, je zakonsko določeno, da se za en dan zapora določita dve uri dela v splošno korist. V vseh drugih primerih, tudi v prekrškovnem postopku, pa ni pravila glede določitve števila ur dela v splošno korist,” poudarjajo na MDDSZ.

“Zakon o prekrških določa, da se obseg in vsebina nalog določita na podlagi seznama, ki ga vodi sodišče, v trajanju najmanj 40 in največ 400 ur v od enega do tri mesece,” pa odgovarjajo na MP, kjer menijo, da podzakonski akt, ki bi to podrobneje uredil, ni potreben.

Komentarjev 1
  • ennanova 07:50 17.marec 2014.

    Govorite samo, ko ste vprašaniNe obstaja torej svoboda brez dolžnosti: človek je svoboden, ko dela, kar mora delati, ko izpolnjuje dolžnost, da misli. Vse to pa nima nobene zveze s kapitalizmom, ki spreminja ljudi v svobodne atome in od ...prikaži več njih terja, da delajo in trošijo.Človek, ki uboga, ima torej dolžnost misliti. Misli lahko karkoli in kolikor zmore. To pa je že nekaj drugega kot trošenje dobrin in tekanje za uspehom s pomočjo dobrih in unovčljivih idej, kot pravi reklama. Kapitalizem v resnici ne premore dobrih idej, te pa so zanj tudi izjemno nevarne. Deluje gigantski aparat, ki ljudem nenehno onemogoča razmišljanje in …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1532-govorite-samo-ko-ste-vprasani