Slovenija
1069 ogledov

"Vsakršna skrb je popolnoma odveč"

trgovina nakupovanje živila Profimedia
Trgovinska zbornica Slovenije miri, da oskrbne verige delujejo in da je hrane v Sloveniji dovolj.

Trgovci zavračajo zapise, da je v posameznih prodajalnah oskrba s hrano motena, police pa prazne. Zaradi povečanega povpraševanja so sicer police lahko za krajši čas prazne, a kot pravijo v TZS, so lahko "potrošniki povsem mirni".

V zbornici so izvedli anketo med trgovci, ti pa so jim sporočili, da je oskrba s hrano ter drugimi izdelki nemotena in poteka povsem običajno, zalog pa je dovolj. "Potrošniki so lahko povsem mirni. Trgovci imajo zadostne zaloge živil. Dobave potekajo nemoteno, brez sprememb v primerjavi s prejšnjimi obdobji," je v sporočilu za javnost zapisala predsednica TZS Mariča Lah.

Po njenih besedah se sicer lahko res zgodi, da je kakšna polica za krajši čas tudi prazna, ker je ni mogoče takoj znova zapolniti, a je to le posledica tega, da vsako blago potrebuje nekaj časa na poti od skladišča do police.

Narava oskrbnih verig pri trgovcih z živili je namreč, kot pojasnjujejo v TZS, da dobave potekajo dnevno. Kadar določenega izdelka zaradi povečane količine nakupov zmanjka, ga trgovci v najhitrejšem možnem času, običajno še isti ali pa naslednji dan, spet postavijo na police.

Prazne police z moko? Skrb je odveč

V zadnjih dneh je bilo namreč v javnosti več zapisov in pričevanj, da je v nekaterih prodajalnah motena oskrba z živilskimi izdelki, da so police s cenejšo moko in oljem izropane in da je to lahko razlog za skrb. "Informacije niso točne. Živil je dovolj. Skrb potrošnikov je zato odveč," pravijo v TZS.

Že pred ruskim napadom na Ukrajino so cene surovin in energije močno narasle, to pa se je začenjalo poznati tudi na cenah hrane. Po ruskem napadu in zahodnih sankcijah proti Rusiji so se razmere le še zaostrile. Tako Rusija kot Ukrajina sta namreč med večjimi svetovnimi dobaviteljicami osnovnih vrst hrane, na primer žitaric, pa tudi gnojil.

"Trgovinska panoga v Sloveniji je robustna, odporna, močna in dobro delujoča," zagotavljajo v TZS. To se je po njihovih navedbah zelo jasno pokazalo v zadnjih dveh letih, ko se je svet soočal z epidemijo covida-19. V času koronske krize je slovenska trgovina po njihovem prepričanju dokazala, da se je sposobna pravočasno in učinkovito odzvati na še tako nepredvidljive razmere, saj je potrošnikom ves čas zagotavlja nemoteno oskrbo tudi s hrano.

"Vsakršna skrb, da bi lahko v Sloveniji zmanjkalo živil in drugih osnovnih potrebščin, je zato popolnoma odveč," so sklenili v zbornici.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:01 16.marec 2022.

    vsi ki nabavljate v tonah,je dobro,če pride do krize maš od kje vzet,ko bo prava kriza vas ne bo nobeden vprašal,to zdaj kar počnete je pa samo nabiranje kil ,čez nekaj časa bo pa panika ker je vse staro in ...prikaži večn bo pristalo na smetišču

  • Avatar jezeran
    jezeran 15:33 15.marec 2022.

    Police na našem koncu pa že skoraj cel teden prazne, vse takoj izropajo. Z vsako pošiljko pa cene višje. LOPOVI

  • rd2dmk2 14:39 15.marec 2022.

    narod ne kupuje, ker je vojna, narod kupuje, ker je inflacijaaaaaaa