Slovenija
18 ogledov

"Vsakršne rešitve dobrodošle"

državni zbor DZ Saša Despot
Socialni demokrati (SD) in Pozitivna Slovenija (PS) so danes v državni zbor (DZ) vložili predlog novele zakona za uravnoteženje javnih financ. Novela predvideva povrnitev pravice do pokojnin iz proračuna in do letnega dodatka za upokojence.

Poslanci želijo z novelo spremeniti 143. člen zakona, ki naj bi nesorazmerno posegal v pravice nekaterih skupin upokojencev. Kot je pojasnil prvopodpisani pod predlog novele in vodja poslanske skupine SD Janko Veber, želijo z novelo povrniti pravice iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja pod posebnimi pogoji in pravico do letnega dodatka.

Veber je napovedal, da bodo zahtevali sklic izredne seje, na kateri naj bi še julija opravili splošno obravnavo predloga novele. Za vložitev novele namesto zahteve za ustavno presojo omenjenega člena varčevalnega zakona so se po Vebrovih besedah odločili, ker je uveljavitev možna s 1. januarjem 2013, kdaj bo odločilo ustavno sodišče, pa ni mogoče predvideti.

Upajo tudi na podporo DL in DeSUS-a

Poslanka PS Alenka Bratušek je navedla, da je vloženih že 19 zahtev oziroma pobud za presojo ustavnosti zakona za uravnoteženje javnih financ, zato je ukrepanje nujno. Za vložitev novele so se po njenih besedah odločili tudi zaradi očitkov, da opozicija nič ne predlaga, ter groženj premierja Janeza Janše in nekaterih ministrov, da bo še slabše.

Veber je še pojasnil, da so se glede teh sprememb varčevalnega zakona pogovarjali z Državljansko listo (DL). Predsednik DL Gregor Virant in poslanci so bili po Vebrovih besedah na takratnem pogovoru s predstavniki SD naklonjeni tej rešitvi. Kot je dodal, "naj bi se znotraj koalicije zavzemali, da se doseže dogovor o podpori temu zakonu". V SD upajo, da bo temu dogovoru znotraj koalicije sledil tudi DeSUS.

Komentarjev 2
  • dragec 12:51 20.julij 2012.

    NO ... NO...oladi malo.

  • Tupamaros 15:34 10.julij 2012.

    Rdeči gardijani (SD in PS), derivat KPS so varuhi prisvojenih "pridobitev" krvave revolucije in njihova naloga je ščititi privilegije kompartijske diktature. LP Tupamaros