Slovenija
33 ogledov

Vse akcije za večjo prometno varnost na enem mestu!

Javna agencija za varnost prometa je v letošnjem letu za lokalne Svete za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ( SPV ) pripravila nov spletni informacijski portal SPV na povezavi www.avp-spv.si, ki bo zelo pomembno doprinesel k boljšemu in lažjemu izvajanju aktivnosti občinskih SPV ter povezovanju med njimi.

Na Portalu SPV so predstavljene vse preventivne aktivnosti in akcije, ki se izvajajo za večjo prometno varnost. Portal je namenjen tudi spremljanju in vodenju preventivnih aktivnosti po občinskih SPV, zbiranju podatkov, lažjemu upravljanju in večji obveščenosti občinskih SPV.

Portal je organiziran večnivojsko in sicer za splošno javnost, ter za predstavnike občinskih SPV, ki imajo dostop do vseh internih informacij. Preko Portala SPV se lahko občinski SPV prijavijo za sodelovanje v posamezni preventivni akciji, naročajo lahko preventivna gradiva, preventivne dogodke, objavljajo svoje novice, dostopajo do vseh koristnih informacij in primerov dobre prakse ter tudi oblikujejo svoja poročila.

Javni poziv za sofinanciranje na lokalni ravni  

Preko Portala je sedaj aktivno vključenih že preko 160 uporabnikov iz več kot 100 slovenskih občin, prav tako smo izvedli že 11 regijskih usposabljanj za predstavnike občinskih SPV, da bodo lažje uporabljali portal. V letošnjem letu nameravamo dodatno okrepiti aktivnosti in projekte občinskih SPV tudi s sofinanciranjem posameznih projektov na lokalni ravni, zato pripravljamo javni poziv za sofinanciranje akcij na lokalni ravni.

Sodelovanje z lokalnimi SPV-ji je ena izmed ključnih nalog Javne agencije RS za varnost . Naloge občinskih SPV so v splošnem koordinacija, spodbujanje in izvajanje preventivnih aktivnosti na lokalni ravni, povezovanje vseh ključnih deležnikov, ki so aktivni na lokalni ravni na področju prometne varnosti, ter sledenje ciljem nacionalnega programa varnosti cestnega prometa.

Večina prometnih nesreč na lokalnih cestah

Večina prometnih nesreč (68%) ter tudi njihovih žrtev se zgodi na lokalnih cestah in lokalnih okoljih, naseljih itd., med njimi so najbolj ogroženi prav ranljivejši udeleženci v prometu, pešci, kolesarji, starejši in otroci. Zato je za izboljšanje  prometne varnosti ključno tudi izboljšanje stanja varnosti v lokalnih skupnostih.

Občinski SPV so organi lokalnih skupnosti, ki so sestavljeni iz predstavnikov lokalnih organov, služb na lokalni ravni, vzgojno-izobraževalnih zavodov, predstavnikov upravljavcev cest ter tudi nevladnih organizacij. Občinski SPV so primarno usmerjeni na izvajanje preventivnih aktivnosti, vendar poleg tega tudi izvajajo presojo ogroženosti otrok na šolskih poteh, podajajo predloge in mnenja o različnih infrastrukturnih ukrepih ter sodelujejo in koordinirajo delo nevladnih organizacij ter se preko Javne agencije RS za varnost prometa vključujejo v aktivnosti tudi na nacionalni ravni.    

Javna agencija RS za varnost prometa nudi občinskim SPV vso strokovno podporo, skrbi za informiranost, izvaja razna strokovna usposabljanja za predstavnike na lokalni ravni, zagotavlja preventivna gradiva ter izvaja preventivne dogodke na lokalni ravni v sodelovanju z občinskimi SPV.

Pripravila: Mateja Markl, AVP - SPV