Slovenija
41 ogledov

Vse bi naredili, da bi dobili vaš glas

Dva dni po volitvah (ne, nisem se jih udeležil) sem v nabiralnik dobil odločbo dacarjev, da moram ljubljanski občini plačati nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Je bil datum naključje? Ne verjamem!

Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
S plačevanjem nepremičninskih dajatev, pa naj se jim reče davek ali nadomestilo, nimam težav. Sem pa alergičen na politiko, ki poskuša prav z vsemi vzvodi vodo speljati na svoj mlin. V ljubljanski mestni hiši so mojstri takšnega početja.

Janković si je poleti obetal še tretji absolutističen mandat na čelu Ljubljane, a je vedel, da bo rezultat tesen in bo potreboval vsak glas. V tednih in mesecih pred volitvami zato pač ni želel razburjati volivcev. Za večino v mestnem svetu sta mu sicer zmanjkala dva sedeža. Dva dneva po volitvah pa je lastnike nepremičnin v prestolnici v nabiralnikih čakalo presenečenje – odločbe za nadomestilo uporabe stavbnega zemljišča.  Občina je podatke s finančno upravo usklajevala ravno toliko časa, da so zavezanci položnice prejeli, ko so volitve minile.

Podobno transparentno je ravnanje občinarjev na Ptuju, kjer se je na oblasti poskušal obdržati Štefan Čelan. Tudi on je bil v mesecih pred volitvami na trnih, zato so s pošiljanjem podatkov dacarjem zavlačevali. A taktiziranje se mu ni izšlo – po drugem krogu je moral župansko pisarno zapustiti.

Nemara je res skrajni čas, da nadzor nad plačevanjem nepremičninskih davščin prevzame država. Nadomestila po nekaterih podatkih kar tretjina lastnikov ne plačuje, pa še pošteno ni – nekdo z vilo bo namreč plačal manj davka, kot lastnik dvosobnega stanovanja. Naj bodo pravila za vse enaka, ne da jih 212 županov kroji vsak po svoje.  

Preberite tudi članek, da je kar petina občin zavlačevala s pošiljanjem podatkov o NUSZ finančni upravi. 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:16 28.oktober 2014.

    Če nisi bil na volitvah , bi bilo zelo higijenično , da politike sploh več ne komentiraš. Pa kakšne novinarje ma tale Žurnal . Tista dva iz BG namesto da bi pisala o športu , pišeta o zgodovini medsebojnih odnosov ...prikaži več tam dol enih Balkancev , ta pa piše o politiki , na volitve pa ne hodi !