Slovenija
14 ogledov

Vse cene so na spletu

Stavba Saša Despot
Nepremičnine. V povprečju je vsak drugi Slovenec lastnik 119 tisoč evrov vredne nepremičnine.

Vrednost vseh nepremičnin v državi je po podatkih Geodetske uprave RS (Gurs) 140 milijard evrov. Na spletni strani E-prostor.gov.si pa je že mogoče preveriti, kolikšna je posplošena tržna vrednost katerekoli nepremičnine. Vsake toliko povečan obisk onemogoči ogled podatkov, zato so že odstranili grafični prikaz, za katerega je potreben prenos velike količine podatkov, in si od ministrstva za javno upravo izposodili dodatne strežnike.

Na izračunane vrednosti ni več možna pritožba ali ugovor. "Te bomo zavrgli," je pojasnil direktor Gursa Aleš Seliškar. Še vedno pa bo mogoče spremeniti nepravilne podatke o nepremičnini, ki lahko vplivajo na izračun vrednosti. Katastrski podatki se lahko spremenijo le v upravnih postopkih, kot so bili pridobljeni – površina parcele se tako lahko spremeni le z novo geodetsko izmero. Podatke, ki so zbrani le s popisom nepremičnin, pa lahko lastniki še vedno spreminjajo s spletno aplikacijo ali z vprašalnikom.

Podatki o vrednosti bodo na voljo prodajalcem, kupcem, najemnikom ali najemodajalcem nepremičnin, na podlagi zakonodaje pa jih bodo uporabljali tudi v javni upravi. Po novem letu jih bodo začeli uporabljati pri dodeljevanju socialnih transferjev. Uporabljali jih bodo tudi pri določanju davka od prometa z nepremičninami ter pri cenitvi zemljišč za infrastrukturne projekte.

Komentarjev 2
  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 21:13 28.december 2011.

    Ne vem zakaj niso Captche uporabili - s tem bi tudi pripomogli k elektronizaciji knjig, potem so pa sli sami nekaj programirat in naredili zelo tezko berljivo zadevo.

  • KOJAK 21:06 28.december 2011.

    Ker blentavi človek vam je naredil okno za kodo, sem mlad in dobro vidim ampak komaj dešifriram tiste črke in številke iz tistega barvnega okenca...