Slovenija
5578 ogledov

"Vse je enkrat prvič": Leteča krava nad Tolminom

Novice: Slovenski kmetje bodo kmalu v velikih težavah - Krave, krava, kmetija Profimedia
Včeraj se je PGD Tolmin lotil reševanja krave na prav nenavaden način ...

Kot so PGD Tolmin zapisali na svojem Facebook profilu, so se včeraj okoli 13. ure odzvali na klic v sili. Na planini Stador je namreč krava padla 100 metrov v brezno.

Po prvem pregledu so ugotovili, da je bila krava v kar dobrem stanju, vendar zaradi globine padca običajno reševanje ne bi bilo uspešno. Prav tako bi lahko še dodatno poškodovali žival.

Zaradi tega so se odločili za reševanje s helikopterjem, kjer so kravo prestavili v transportno mrežo in jo pripravili na dvig. Tako je pet ur kasneje krava poletela na varno.

Vse je enkrat prvič. Včeraj smo bili prvič na naših koncih priča poletu krave s helikopterjem. Okrog 13. ure smo se odzvali na klic za pomoč pri dvigu krave, ki je padla cca 100m pod cesto na planini Stador. Ker je bila žival živa in v presenetljivo dobrem stanju glede na teren in globino padca, je bilo kmalu jasno, da s klasično gasilsko tehniko reševanje ne bo prav uspešno oziroma bi s poskusi vleke in dviga žival le dodatno poškodovali. Poskus reševanja je seveda spremljalo več izletnikov, med njimi pa tudi David, član postaje GRS Tolmin, ki je tudi predlagal reševanje s helikopterjem. David se je nato aktivno vključil v delo. Po prihodu helikopterske enote z reševalcem-letalcem, ki se je z opremo spustil do tal smo skupaj kravo prestavili v transportno mrežo in pripravili za dvig. Tako je potem nekaj prej 18. uro krava poletela na varno. Zaradi sedativov je precej mirno spremljala dogajanje okrog sebe, z dvigalom smo jo še naložili v "rešilca". Hvala vsem sodelujočim. Veterinarska ambulanta Tolmin Planinsko društvo Tolmin Slovenska vojska/Slovenian Armed Forces

Objavil/a PGD Tolmin dne Nedelja, 09. oktober 2022

Omenili so še, da je bila krava čez celo reševanje zaradi sedativov precej mirna. 

traktor Slovenija Ubila ga je bala
Komentarjev 4
  • Kmodri 16:27 10.oktober 2022.

    Važno je, da so ubogo žival rešili!

  • Avatar luckyss
    luckyss 14:38 10.oktober 2022.

    Leteče krave niso nobena redkost..Pogosto letijo iz Bruslja v Kijev, no sedaj bo ta turizem malo uplahnil..

  • SamoResnica 13:41 10.oktober 2022.

    To pa bo vrednost krave. Koliko je ura letenja helikopterja?