Slovenija
11 ogledov

"Vse je zavito v neko meglo"

“Nekaj svojega časa zdaj namenjam temu, da pomagam prijatelju Borutu Pahorju,” n Žurnal24 main
Logistični holding. Rok za odločitev za ali proti je december, pravi Mehdorn.

Če ustanovimo logistični holding, bodo koprsko pristanišče morda upravljali tujci. V logistični holding bi namreč poleg Slovenskih železnic (SŽ) in Intereurope vključili Luko Koper, vsako statusno preoblikovanje te družbe pa je razlog za prekinitev koncesijske pogodbe za upravljanje pristanišča. To je Luka Koper leta 2008 dobila brez razpisa, na javnem razpisu pa "ne bi uspela, saj so apetiti preveliki", je opozoril predsednik nadzornega sveta Luke Koper Janez Požar. Da bi padla koncesijska pogodba, je presenetljivo iz publike in javno opozoril tudi Igor Jakomin, ki je desna roka prometnega ministra Patricka Vlačiča, poleg tega pa naštel vrsto drugih pomislekov.

Nevaren tudi status quo

Idejni oče holdinga Hartmut Mehdorn pa je sindikalistom, ki jih skrbijo morebitna odpuščanja, dejal: "Za svoje službe bi se morali bati, če se nič ne zgodi. Tedaj bo vse manj dela in vse manj služb."

Poleg tega je predlagal, naj država ostane 51-odstotna lastnica holdinga; dolgoletni direktor Luke Koper Bruno Korelič pa dvomi, da bi bil "kakšen resen svetovni igralec zadovoljen z 49 odstotki. Kdor hoče aktivno odločati, mora imeti večino."

V holding ali na pol
Borut Pahor in predstavniki SŽ so večkrat poudarili, da ne gre za reševanje SŽ. "SŽ se lahko rešijo tudi same in same najdejo strateškega partnerja," je zagotovil prvi nadzornik SŽ Igor Zajec. Mehdorn pa je izračunal, da bi morale SŽ, če želijo ostati samostojne in biti dobičkonosne, število zaposlenih razpoloviti.

"Želimo jasne odgovore. Vse je zavito v neko meglo,"
je dejala Nevija Pečar, sindikalistka iz Intereurope, Mehdorn pa, da izračune imajo, a je za njihovo objavo še prezgodaj, saj se je treba prej dogovoriti na načelni ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.