Slovenija
1835 ogledov

Vse kaže, da bomo na naslednjih volitvah volili drugače

Volilna skrinjica Zeljko Stevanc
Poslanci podpirajo relativni prednostni glas, ne pa spremembe volilnih okrajev.

Predstavnikom parlamentarnih strank na današnjih pogajanjih pri predsedniku republike ni uspelo doseči končnega soglasja glede sprememb volilne zakonodaje, zdi pa se, da se tehtnica nagiba v prid uvedbi relativnega prednostnega glasu. Minister za javno upravo Rudi Medved je celo prepričan, da imajo za omenjeno spremembo že zagotovljenih 60 glasov.

Da za relativni prednostni glas

Kot so po zaključku današnjih pogajanj novinarjem povedali predstavniki parlamentarnih strank, je bila novost današnjega kroga pogovorov ta, da so v SD izkazali pripravljenost, da podprejo predlog spremembe zakona o volitvah v DZ, ki uvaja relativni prednostni glas. Tako rešitev zdaj neuradno podpirajo v LMŠ, SD, SMC, Levici, SAB, NSi in SNS, ki imajo v parlamentu skupno 58 glasov. Minister Medved je prepričan, da predlog podpirata tudi poslanca obeh manjšin in da je zato predlogu zagotovljena zadostna podpora.

Volilnih okrajev očitno ne bodo spreminjali

Nasprotno po oceni Medveda zadostne podpore nima predlog spremembe zakona o določitvi volilnih enot za volitve poslancev DZ, ki predvideva spremembo meja volilnih okrajev.

Kljub temu se na današnjih pogajanjih še niso dogovorili, da predlog za uvedbo relativnega prednostnega glasu pošljejo v DZ, saj so predvsem v DeSUS izrazili željo, da pred dokončno odločitvijo o tem, kateri predlog podpreti, dobijo še en predlog sprememb meja volilnih okrajev, ki bi predvideval večje odstopanje velikosti volilnih okrajev od zdaj predlaganega. Kot so sporočili iz kabineta predsednika republike, bo ministrstvo dodaten predlog poslalo do konca tega meseca, nato pa bo predsednik republike Borut Pahor določil datum še enega kroga pogajanj.

Čakajo na dodatne simulacije

Pri novem predlogu sicer po besedah ministra Medveda ne bo šlo za nov predlog sprememb zakona, ampak zgolj za nekatere simulacije, kako bi bilo videti, če bi bila odstopanja od velikosti povprečnega volilnega okraja do 25-odstotna. Sam je sicer prepričan, da odstopanja ne bi smela biti večja od 15 odstotkov, kot to predvideva tudi trenuten predlog spremembe zakona, saj da potem rešitev ne bi bila več skladna z odločbo ustavnega sodišča.

Dogovor sicer je, da bo v DZ s podpisi poslancev poslan tisti predlog, ki bo užival zadostno podporo. Kdaj bi se to lahko zgodilo, Medved danes še ni mogel napovedati. "Lahko da bodo poslanci zbirali podpise takoj, lahko pa bodo čakali še dodatne simulacije," je dejal. Prepričan je, da bodo spremembe zakona v parlamentarni postopek vložene še letos.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.