Slovenija
0 ogledov

Vse manj dela

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Stopnja brezposelnosti se je decembra lani vnovič povišala. Brez dela je bilo sedem odstotkov za delo sposobnih Slovencev.

Stopnja registrirane brezposelnosti je decembra znašala 0,3 odstotne točke več kot novembra. Decembra lani se je spet najbolj zvišalo število registriranih brezposelnih oseb v starosti od 30 do 50 let, saj so te osebe predstavljale skoraj 60 odstotkov skupnega zvišanja števila registriranih brezposelnih oseb, med njimi pa so prevladovali moški.

V zadnjem lanskem mesecu je bilo zaposlenih 790.231 oseb, samozaposlenih pa 90.021 oseb.

Število delovno aktivnih oseb se je decembra 2008 znižalo za skoraj 6.500 na 880.252 oseb. Največji osip je v predelovalnih dejavnostih (- 3.500) in gradbeništvu (- 2000), povišalo pa se je v gostinstvu, zdravstvu in socialnem varstvu.

Pokojnine navzgor
Februarske pokojnine se bodo povišale, večina med njimi za 2,9 odstotka, manjši del pa za 3,5 odstotka. Upokojenci bodo dobili tudi poračun za nazaj, je sklenil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.