Slovenija
25 ogledov

Vse manj otrok, največ je Lukov in Sar

V Sloveniji rodnost sicer narašča, kljub temu pa se delež otrok med prebivalci v Žurnal24 main
Statistični podatki kažejo, da se kljub večjemu številu novorojencev v zadnjem letu delež otrok v Sloveniji zmanjšuje, saj je le vsak šesti Slovenec mlajši od 18 let.

Statistični urad je pred jutrišnjim dnevom otroka, ki je v Sloveniji pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije podaljšan na teden dni, objavil podatke o deležu otrok v naši državi.

 

Sare in Luki

Najpogostejši imeni med osebami, mlajšimi od 18 let, sta Luka in Sara. Luka je najbolj priljubljeno ime za novorojene dečke v zadnjih desetih letih, ime Sara se doslej še ni uvrstilo na prvo mesto. Nekatera imena imajo med vsemi prebivalci Slovenije samo osebe, mlajše od 18 let (Kiara, Adelisa, Nejla, Tanaja, Ronja in Tian, Mai, Žan Luka, Nej, Tej). Nekatera, sicer pogostejša imena, prav tako prevladujejo med otroki. Taka so imena Nik, Gal, Maj in Lan ter Tia in Zoja.

Konec lanskega leta je bilo le 346.683 ali 17,1 odstotka oseb, starih manj kot 18 let. V trinajstih letih se je tako število otrok zmanjšalo za 104.000, v deležu med vsemi prebivalci pa jih je manj za 5,5 odstotne točke .

Črne napovedi kljub večji rodnosti
Pri tem je zanimivo, da rodnost v naši državi narašča, saj se je lani prvič po letu 1991 ponovno rodilo več kot 21.000 otroki (rojenih jih je bilo 21.817). Od leta 2003, ko smo zabeležili najmanjše število živorojenih otrok doslej, njihovo število tako postopoma narašča.

Kljub temu projekcije evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da bo leta 2050 v Sloveniji še nekoliko manj otrok. Razlog je dolgoletna nizka rodnost, v našo državo se doseljujejo doseljuje zelo malo otrok, hkrati pa starejši živijo vse dlje.

Po teh napovedih se bo delež oseb, mlajših od 18 let, do leta 2050 zmanjšal na 15,6 odstotka, najmanj otrok med prebivalstvom pa naj bi bilo po napovedih v obdobju 2038-2042 (14,7 odstotka).

 
 

Najbolj plodni pod Blegošom
Največ otrok v primerjavi s celotnim prebivalstvom ima med statističnimi regijami jugovzhodna Slovenija, 18,5 odstotka, za njo pa gorenjska regija, 18,2 odstotka. Najmanj otrok v primerjavi z vsemi prebivalci živi v obalno-kraški regiji, 14,7 odstotka, kar je že zdaj samo toliko otrok, kot jih predvidevajo projekcije za Slovenijo za najmanj ugodna leta.

Delež otrok med občinami se precej razlikuje: od devet odstotkov v občini Osilnica (najmanjši občini po številu prebivalcev) do 25 odstotkov v občini Gorenja vas - Poljane. To je občina s tradicionalno visoko rodnostjo; tu je otrok vsak četrti prebivalec, v občini Osilnica le vsak deseti. Samo trideset občin ima več kot petino prebivalcev mlajših od 18 let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.