Slovenija
26 ogledov

Vse najboljše, Pahor!

Boris Pahor Marko Šeruga
Stoti rojstni dan pisatelja Borisa Pahorja bo v prestolnici pospremila vrsta dogodkov.

"Ko sem bil študent, sem prebral celotnega Dostojevskega in odkril knjigo Ponižani in razžaljeni. Ponižani in razžaljeni smo bili mi pod fašizmom in sem rekel, da bom, če bom jaz res postal pisatelj, za ponižane in razžaljene, in sem se tega držal do danes," je za Žurnal pred kratkim povedal tržaški pisatelj in najbolj prevajani slovenski avtor Boris Pahor, ki je svojim načelom ostal zvest vse do danes, ko praznuje častitljivih sto let.

Od biografije do Pahoriane

Deklarirani antifašist, pričevalec o fašističnem nasilju nad Slovenci v Italiji in v nemških koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno, vztrajni zagovornik nacionalnosti kot primarne socialne identitete, predvsem pa mojstrski pisatelj, ki ga leta niso ustavila ne pri ustvarjanju ne pri vključevanju v javno življenje, seveda ne bo miroval niti na svoj stoti rojstni dan.

Danes se bo v poklon njegovi visoki obletnici v prestolnici namreč odvila vrsta dogodkov, ki se bodo začeli pri spomeniku Edvarda Kocbeka v Tivoliju. Tam ga bo pozdravil ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa ga bo že ob 12. uri čakala predstavitev biografije Tako sem živel, ki jo je napisala Tatjana Rojc.

Vrhunec praznovanja, pred katerim bodo ob 19.15 odprli razstavo, na kateri bo na ogled dokumentarno gradivo iz osebnega arhiva Borisa Pahorja, se bo zgodil v SNG Operi in baletu Ljubljana. Tam se bo ob 20. uri začela osrednja slovesnost ob Pahorjevem rojstnem dnevu Pahoriana, na kateri se bo pisatelj o svojem življenju in delu pogovarjal s tremi dijaki iz Celovca, Trsta in Ljubljane, prejel pa bo tudi nagrado državljan Evrope, ki jo Evropski parlament podeljuje za dosežke pri tesnejšem povezovanju narodov Evropske unije.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:56 26.avgust 2013.

    Vse najboljše Pahor, 100 let si moral živet da vsi videl vso bedo te slovenije.