Slovenija
53 ogledov

Vse najboljše za abrahama

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Amnesty International danes praznuje 50. rojstni dan. V počastitev tega jubileja so v 60 državah po vsem svetu pripravili različne javne dogodke, na katerih bodo nazdravili svobodi.
Na svetu imajo tri milijone podpornikov.

V Sloveniji so obletnico obeležili na Prešernovem trgu z Zdravico svobodi, ob kateri se je okoli 80 prostovoljcev, članov in podpornikov postavilo v obliko velike žive svečke. Svečka, obdana z bodečo žico, je namreč logotip Amnesty International, ki uteleša kitajski pregovor v srcu delovanja: Bolje je prižgati svečko, kot preklinjati temo. Uradni del se je konačal ob glasbeni spremljavi Bojana Cvetrežnika.

Smo neodvisni od vsakršne vlade, politične ideologije, ekonomskega interesa ali vere, naše delo pa omogočajo člani in podporniki.
Amnesty International

Nato so nadaljevali z različnimi aktivnostmi. Mimoidoči so lahko pobarvali in podpisali posebne metulje – peticije, s katerimi se zavzemajo za ukinitev popolne prepovedi splava v Nikaragvi. Tam je splav prepovedan tudi v primerih, ko je zdravje ženske ogroženo ali je v smrtni nevarnosti, in tudi, če je bila žrtev posilstva. Apele v obliki metuljev bodo tako poslali zagovornikom človekovih pravic v Nikaragvi, ki se borijo za odpravo popolne prepovedi splava.

Predstavili so se tudi z mrežo SOS SMS, ki omogoča mesečno podpisovanje peticij preko mobilnega telefona in ob priložnosti zaprosili mimoidoče za "darilo" slovenski Amnesty v obliki zahteve za namenitev dela dohodnine za organizacijo.

Rojstvo pred 50. leti
Britanski odvetnik Peter Benenson je leta 1961, potem ko je ugotovil, da sta dva portugalska študenta zaprta, ker sta nazdravila svobodi, v časopisu The Observer objavil članek z naslovom Pozabljeni zaporniki. Le-ta je sprožil svetovno kampanjo Apel za amnestijo 1961, ki je doživela izjemen odziv. Članek so objavili v časopisih po vsem svetu, saj je poziv odražal vrednote in prizadevanja ljudi od vsepovsod, in rodila se je nova organizacija Amnesty International.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.