Slovenija
1 ogledov

Vse poti vodijo do Janeza Janše

Ustanovitvena seja David Jug
Poslanci so danes odločali o izvolitvi predsednika in članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. A ker je SDS kot člana predlaga Janeza Janšo, je večina poslancev glasovala proti ustanovitvi komisije.

Poslanci so na izredni seji več ur razpravljali o mandatu poslanca Janeza Janše in njegovem sodelovanju v komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Za potrditev članov komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč potrebna večina vseh poslancev, a je večina strank že na začetku seje napovedala, da bodo glasovali proti sestavi omenjene komisije, ker naj bi bil njen član tudi pravnomočno obsojeni Janša.

Danes so o komisiji odločali vnovič, kljub temu, da so v ponedeljek že sklenili, da je parlament že preloži ustanavljanje komisije dokler ne bo znana usoda Janševega mandata. Za ustanovitev komisije, katere član bi bil tudi Janša, je glasovalo 27 poslancev. Proti pa 53 poslancev.

Ključen je Janšev mandat

Poslanka SMC Simona Kustec Lipicer je povedala, da ker se okoliščine o prenehanju oziroma neprenehanju mandata enega od članov komisije niso spremenile, so proti sestavi komisije v takšni obliki. Predsednik poslanske skupine SD Matjaž Han je predlagal, da bi se vodje vseh poslanskih skupin uskladile in bi SDS umaknila Janšo iz komisije, dokler ne bo jasno, kako se bodo o mandatu Janše izrekli člani mandatno-volilne komisije. A se tudi o takšnem predlogu vse poslanske skupine niso mogle zediniti.

Temeljna naloga parlamenta je tudi nadzor

V SDS so izpostavili, da je ključno, da parlament ustanovi komisijo, ki bdi nad delom obveščevalnih in varnostnih služb. Pravijo, da je nadzor ena izmed temeljnih nalog parlamenta, kar pa se dogaja v državnem zboru pa naj bi bilo nezakonito in celo protiustavno. Večkrat so tudi ponovili, da bi bil odvzem mandata Janši protiustaven, saj so mu ga podelili volilci in ga je potrdil tudi parlament.

Za ustanovitev komisije so se zavzeli tudi v stranki NSi. Matej Tonin iz NSi je izpostavil, da je to precej posebna komisija, ki dela za zaprtimi vrati in da se člani te komisije seznanjajo s tajnimi in drugovrstnimi podatki, ki so občutljivi za državo in tudi za posameznike: "Druga posebnost je, da ima večino v tej komisiji vedno opozicija, da na takšen način vrši civilni nadzor nad obveščevalnimi službami, ki so tako ali drugače vodeni s strani predsednika vlade.“ Tonin je še izpostavil, da je ključna stvar, da ta komisija ne more delovati brez dogovora opozicije in koalicije.

Komentarjev 16
  • Senior 17:16 24.oktober 2014.

    Takoj dam za en faselc pira!

  • Bedanc 15:33 29.avgust 2014.

    Pravnomočno obsojen! Pa da ne izgubljam besed, glede te navlake.

  • francek 13:53 29.avgust 2014.

    G. Janša bo oproščen, saj ne mora biti kriv za nekaj, kar ni storil (neznani kraj, neznana ura, obtožen za obljubo nagrade... tovariši tako to ne gre). Eni to že priznavajo drugi pa še bodo.