Slovenija
144 ogledov

"Vse prej kot odlično sestavljena maturitetna pola"

Za peti predmet je največ kandidatov izbralo zgodovino, angleščino in fiziko, po Žurnal24 main
Napak v maturitetnih polah ne delajo le tisti, ki pole izpolnjujejo, ampak tudi tisti, ki vprašanja pišejo.

"V petek se je pisala matura iz fizike, ki pa je bila sestavljena vse prej kot odlično. Državni izpitni center (RIC) je namreč v drugi poli naredil dve napaki. Posledica prve je bila temperature sobe 15.000 stopinj Celzija, druga napaka pa je bil presek podan v centimetrih na -2," se je jezil eden izmed dijakov, ki se je v petek potil pri reševanju maturitetnih pol. Domnevni napaki je sporočil tudi Državnemu izpitnemu centru, a mu do naslednjega dne še niso odgovori, kako bodo ukrepali.

Dokončno bodo odločali jutri

Darko Zupanc, dolgoletni direktor Državnega izpitnega centra, nam je pojasnil, da se je v preteklosti že zgodilo, da je bila v izpitni poli napaka.

Do nepravilnosti pa se RIC ne opredeli takoj - tako kot se tudi še ni v primeru izpitne pole za fiziko - ampak o njej odloča Državna predmetna komisija za določen predmet. Kot so nam povedali na RIC-u, se bo komisija za fiziko sestala jutri.

"Pred začetkom ocenjevanja člani komisije vzorčno ocenijo določeno število izpitnih pol in tudi na tej osnovi pripravijo moderirana navodila za ocenjevanje. V primeru napake v izpitni poli, odvisno od napake in vpliva na reševanje, predmetna komisija predlaga kako izpeljati točkovanje," je še pojasnil Zupanc. Kljub napakam v izpitnih polah, pa se zaradi nepravilnosti v izpitni poli izpit iz predmeta še ni ponavljal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.