Slovenija
13 ogledov

Vse se draži

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Od danes bodo cene železniškega prevoza višje za šest odstotkov. Podražili so se tudi dopolnilno zavarovanje in poštne storitve.
Višje cene prevoza potnikov bodo skladno z izračunom urada za makroekonomske analize in razvoj letos k inflaciji prispevale le 0,012 odstotne točke

Vlak se je z današnjim dnem podražil za šest odstotkov. Takšno zvišanje je prejšnji teden sprejela vlada.

Zvišanje cen je vgrajeno v načrtovane transportne prihodke v osnutku letošnjega poslovnega načrta Slovenskih železnic za potniški promet, ki se bodo zaradi zvišanja cen v potniškem prometu predvidoma povečali za 811.300 evrov.

Od danes bodo višje tudi cene nekaterih poštnih storitev. V notranjem in mednarodnem poštnem prometu se bodo povišale za tri cente.

Kot poudarjajo na železnicah, je zvišanje cen potrebno, saj cene prevoza potnikov po železnicah za 45 odstotkov zaostajajo za cenami javnega cestnega prometa. S šestodstotnim dvigom cen bodo cene javnega cestnega prometa še vedno višje za 37 odstotkov.

Dražje tudi dopolnilno zavarovanje
Od danes bodo dražje tudi premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zdravstvenih zavarovalnic Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. V povprečju za 1,35 evra oziroma 1,85 evra. Najnižja premija tako še vedno ostaja na Vzajemni, najdražja pa pri Adriatic Slovenici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.