Slovenija
231 ogledov

Vse se začne s C

Moški je skušal policiste prepričati, da je diamant vreden le 50.000 evrov (foto
1/4
Žurnal24 main
Diamanti. Njihova vrednost se določa na podlagi štirih elementov. Enako veliki so lahko vredni zelo različno.

Kamni. Barva, teža, čistost in brus so štiri lastnosti, na podlagi katerih se določa vrednost diamanta.

Boljše ko so štiri lastnosti, večja je vrednost. Pri barvi se diamanti razvrščajo od popolnoma brezbarvnih do nežno rumenkastih. Podobno velja za čistost: brezhibni diamanti so dražji od tistih, pri katerih lahko ob povečavi ali celo s prostim očesom opazimo tako imenovane vključke, torej delce snovi, ki jih rudnina zajame pri nastajanju. Med brusi je med najbolj znanimi okrogli briljantni brus, cena pa je odvisna tudi od teže.

Če je diamantu priložen certifikat, ki podrobno opredeljuje lastnosti diamanta, lahko njegovo vrednost oceni poznavalec oziroma strokovnjak, nam je pojasnil Feliks Vrečko, predsednik sekcije zlatarjev in draguljarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Certifikati

Kimberley Process je mednarodni sistem certificiranja, ki zagotavlja, da pri diamantih ne gre za sporne, tako imenovane konfliktne oziroma krvave diamante iz držav v vojni. Članstvo v sistemu obsega 77 držav, pri čemer celotna Evropska unija šteje za eno od njih.

Med mednarodno priznane gemološke laboratorije, ki izdajajo certifikate za diamante, spadajo I. G. I. (Mednarodni gemološki inštitut s sedežem v Antwerpnu v Belgiji), G. I. A. (Gemološki inštitut Amerike v New Yorku) in HRD Antwerpen.

Feliks Vrečko | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Feliks Vrečko, predsednik sekcije zlatarjev in draguljarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, pojasnjuje, da sam kot draguljar manjšim diamantom, do 0,3 karata, prilaga svoj certifikat, večjim pa certifikat mednarodno priznanih laboratorijev.

Pri družbi Intermarket Diamond Business Ljubljana, ki se ukvarja z diamantnimi naložbami, vsem diamantom zagotovijo certifikate mednarodno priznanih laboratorijev.

Kimberley Process je mednarodni sistem certificiranja, ki zagotavlja, da pri diamantih ne gre za sporne, tako imenovane konfliktne oziroma krvave diamante iz držav v vojni. Članstvo v sistemu obsega 77 držav, pri čemer celotna Evropska unija šteje za eno od njih.

MINIINTERVJU: "Omejitev ni, vse je odvisno od finančne zmožnosti kupca"
Feliks Vrečko, predsednik sekcije zlatarjev in draguljarjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije

Kakšne oblike, velikosti ali vrednosti diamanta lahko zagotovite svojim strankam?
Ponujamo vse oblike oziroma bruse diamantov, v različnih težah, barvah in čistočah. Omejitev ni, vse je odvisno od finančne zmožnosti kupca. Pri večjih diamantih je še kar nekaj karakteristik: fluorescenca, simetrija, kakovost brusa in tako dalje. Zelo pomembna sta certifikat in garancija porekla diamantov, ki ju izda Kimberley Process.

Kako pa je s trendi: kakšen nakit je v modi, kar se tiče barve zlata in vgrajenih kamnov?
V prejšnjih letih smo bili priča različnim trendom v oblikovanju nakita z vgrajenimi diamanti, dragimi kamni v barvah in biseri. Mislim, da danes večina kupcev prisega na nakit iz belega zlata z diamanti v klasično elegantnem slogu, ki je brezčasen.

Česa prodate največ?
Kupci večinoma iščejo primeren kos dragocenega nakita za zaroke, poroke, rojstvo otroka, jubileje in takrat, kadar želijo investirati v zlato ali diamante.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.